Jak se zbavit žárlivosti

Svíravý pocit. Ohrožení. Manipulace. Výčitky. Potlačení. Nejistota. Závislost.

Znáte ten nepříjemný svíraví pocit, kdy cítíme nejistotu a ohrožení, že můžeme přijít o někoho, na kom nám záleží? Vyčítáme a manipulujeme, abychom ve druhém vyvolali pocity viny, že může za naši náladu? Tvoříme závislost na druhém a neumíme si život bez ní/něho představit? Nebo naopak potlačujeme sebe a své potřeby, aby nebylo dusno a měli jsme hlavně klid?

Žárlivost má dvě podoby, buď můžeme být v roli já žárlím, nebo v opačné, druhý na mě žárlí. Oboje není ani trochu příjemné. Abychom mohli tvořit vztah, ve kterém cítíme lásku, svobodu a důvěru, je potřeba se podívat, co mě k pocitu žárlení vede. Nebo naopak, proč se nechám druhým potlačit a raději udělám, co on chce?

Prozradím vám zázračnou otázku, se kterou se můžete dostat blíže k sobě, ke svému nastavení.

Na chvíli se zastavte s nepříjemným pocitem a zeptejte se sebe, jak se cítím? Jak se se mnou může cítit druhý? A proč se tak cítím? Zkuste si odpovědět a na odpověď znovu použít otázku proč? Dám vám příklad, kam se můžete s tímto kouzelným slovem dostat.

Žena žárlí na muže, cítí se hrozně, když se má jít bavit někam bez ní. Žena se zastaví a položí si otázku proč se cítím hrozně, když má partner jít někam beze mě? Protože mám strach, že tam potká jinou, lepší ženu. Proč mám strach, že by potkal jinou, lepší ženu? Protože by mě mohl opustit. A proč by mě měl opouštět? Protože si nevěřím, nejsem dost dobrá.  

Na příkladu můžeme vidět, že se často pod žárlivostí skrývá nedůvěra v sebe, pocit, že nejsem dost dobrý/dobrá, že druhý je lepší, vtipnější a krásnější než já. Toto nízké sebevědomí nás drží v nepříjemných pocitech strachu. Tvoříme pak závislé vztahy, plné nejistoty, nedůvěry, výčitek a točíme se v kruhu pořád dokola.

Co může být na opačné straně, když se druhým nechám utlačovat, nevymezím se a neřeknu, co potřebuji a proč mi jeho/její chování vadí? Například mi může být nepříjemné situaci řešit, čelit emocím druhého, nejsem zvyklý/zvyklá říct, co potřebuji anebo si překládám žárlení za zájem od toho druhého.

Žárlivost se totiž může schovat za přesvědčivé věty typu: žárlím na tebe, protože mi na tobě záleží, protože jsi pro mě důležitý/důležitá, když žárlím, znamená to, že mám o tebe zájem. Nenechte se tímto oklamat, zdravé partnerství by nemělo být založené na manipulaci a vydírání.

Jestli je vám toto téma blízké, nevíte si s ním rady a ani otázka proč vám nepomohla, nebo si na ni zatím neumíte odpovědět, vyzkoušejte bezplatnou 30minutovou konzultaci, nebo se přímo objednejte ke koučovi, jehož příběh je vám blízký.

Přeji vám, ať vám žárlivost zmizí ze života, stejně, jako se to podařilo mně.

Alžběta Bušková

Certifikovaný kouč, průvodce na cestě osobního růstu

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře