Smysl života

Jak najít smysl života? Poradíme | Life Academy

Jak najít smysl života?

Postav dům, zasaď strom a zploď syna. Velké věci, které mají vést k naplněnému životu, ale je tomu opravdu tak? Žijeme v době, kdy si to mnozí z nás mohou dovolit, ale přináší nám to opravdu onen smysl?

Jako děti jsme se radovali, poskakovali. Každý den jsme si uměli užít. Byli jsme sami sebou, věděli jsme, co chceme, co nám dělá dobře a co zas ne. Měli jsme spousty plánů a snů. Kým chceme být. Co všechno chceme dokázat. Splnění jsme viděli snadně a lehce. Měli jsme energii a mnoho nápadů, jak sny proměnit v realitu.

Právě v dětství je nesmírně důležité, v jaké rodině a v jaké společnosti vyrůstáme. Zda nás naši nejbližší podporují, vidí v nás náš potenciál a důvěřují nám, že to zvládneme.

Anebo nás naopak stahují dolů, nevěří sobě a tím pádem ani nám. Mají o nás strach, jestli uspějeme, jestli se nám bude dařit. Chtějí nám pomoci tím, že nás varují a upozorňují na naše nedostatky a možné překážky. Postupně se začínáme bát, ztrácíme důvěru v sebe. Nevěříme ve své schopnosti a oddalujeme se od sebe samých.

Najednou je pro nás jistější najít si třeba dobře placené zaměstnání, i když v hloubi duše cítíme, že se chceme realizovat jinak. Zapomeneme na své talenty, na své schopnosti. Přestaneme dělat činnosti, ve kterých jsme cítili naplnění a šťastní.

Ztráta smyslu života

„Ztratil/a jsem smysl života… Život nemá smysl… Cítím, že nemám smysl života…“ Jsme ztracení sami v sobě. Jako když procházíme hustou mlhou, nevidíme na krok a nevíme kudy kam.

O smyslu života

Abychom opět mohli zacítit smysl, je dobré se zastavit sám se sebou. Rozpomenout se, co nás jako malé bavilo? Po čem jsme toužili? S čím jme si hráli? Jaké profese se nám líbily? Je moje práce smysluplná? Kým jsme chtěli být?

Hledání smyslu života

Poté se zeptejte sami sebe, proč to v životě nemám? Proč nedělám to, co mě baví a naplňuje? Proč se neposouvám dál, abych byl/a tím, kým jsem si přál/a?

Dále se můžeme zaměřit na silné a slabé stránky. V čem vynikám? Co mi jde lépe než ostatním? A naopak, co mi nejde, to klidně přenechám druhému. Postupně nacházíme to, v čem se cítíme dobře, co nás baví a naplňuje. Ne pro okolí, ale pro sebe.

Jak najít smysl života

Co dělat, když se točím v kruhu a nevidím svoji cestu? V Life Academy se s klienty zaměřujeme na původní nastavení myšlenkových vzorců. Je to nutný krok k tomu, aby klienti opět našli sami sebe. Aby zacítili vnitřní uspokojení, že ví, kým jsou, co potřebují a kam směřují. Že vědí, proč tu jsou, co je jejich talent a čím mohou ostatní obohatit.

Nyní uvádím příklady původního nastavení myšlenkových vzorců:

  • Když budu dělat, co mě baví, jsem sobec. Musím dělat něco pořádného.
  • Nic nedokážu. Jsem k ničemu. Nic se mi nedaří. Za nic nestojím.
  • Bojím se být úspěšný. Druhý mi bude závidět. Přijdu o kamarády. Zůstanu sám.
  • Mám strach, že selžu. Mám strach udělat chybu.

Když máme v hlavně tyto myšlenky, věříme jim, doslova jsou námi, tak nás ovládají. Toužíme jít za svými sny, žít jinak, cítit se naplněně, ale toto nastavení nás drží zpět. Nejde nám udělat první krok. Právě proto je důležité tyto vzorce najít a nahradit jiným pozitivním opakem, kterému začne naše mysl věřit. Certifikovaní koučové v Life Academy vám mohou být nápomocným průvodcem.

Co je smyslem života

Smysl života vidím v nalezení sama sebe. Objevení důvěry v sebe. Odhození masky a prožívání života ve své jedinečné podstatě. Když znám sám sebe, věřím ve svoje schopnosti, tak mi můj život dává smysl. Život se stává cestou k mojí vnitřní podstatě.

Přeji vám mnoho úspěchů na vaší vlastní cestě.

Alžběta Bušková

Certifikovaný kouč, průvodce na cestě osobního růstu

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře