Motivace: Co si přejeme a po čem toužíme?

Motivace: Co si přejeme a po čem toužíme? | Life Academy

Lidé obvykle touží po úspěchu, štěstí, zdraví, lásce a naplnění. Přejeme si dosáhnout svých snů, zlepšit svůj život a naplnit své potřeby. Naše sny a touhy nám dodávají energii a motivaci k dosažení našich cílů.

Často se ale v realitě setkáváme s překážkami, neúspěchy a zklamáním. Namísto naplnění svých přání prožíváme pocity strachu, pochybností a nejistoty. Místo radosti a štěstí se mohou dostavit pocity smutku, úzkosti a beznaděje.

Proč se nám to děje?

Na každodenní hrbolaté cestě je jednoduché dostat se do mentálního rozpoložení, kdy se cítíme frustrovaní, rozčarovaní, deprimovaní nebo zklamaní, protože věci nejdou podle našich představ, a tak máme často chuť se na všechno prostě vykašlat.

Protože vykašlat se na všechno je jednodušší.

Mnozí jsou v tom neskutečně dobří, jsou doslova mistry ve vzdávání se.
Nedaří se jim, a tak si řeknou: „Ale, vždyť to za to nestojí“, mávnou rukou a přestanou usilovat o to, co si původně přáli. A jednoduše opustí svou cestu za úspěchem, za svými sny.

Úspěch není snadný, nikdy nebyl a také nikdy nebude. Kdyby tomu tak bylo, měli by jej všichni.

Co je to motivace?

Motivace je především DŮVOD, PROČ NĚCO DĚLÁME.

Motivace je vnitřní síla, která nás nutí konat a dosahovat svých cílů. Je to to, co nás pohání, abychom se snažili, učili se a rostli.

Motivace způsobuje naši touhu či ochotu udělat něco, co pro nás možná není vždy příjemné či pohodlné, ale i přesto to uděláme, protože se nám zamlouvá výsledek, který můžeme získat poté, co danou aktivitu uděláme.

Druhy motivace: vnitřní a vnější motivace

Vnitřní motivace

Vnitřní motivace vychází z našeho vlastního zájmu, potěšení a uspokojení z činnosti samotné. Může to být touha po učení, potřeba seberealizace nebo prostě radost z dosahování cílů. Vnitřní motivace je trvalejší a odolnější vůči vnějším vlivům.

Vnější motivace

Vnější motivace naopak pochází z okolních faktorů, jako jsou odměny, uznání nebo tresty. Může to být finanční stimul, pochvala od nadřízených nebo strach ze selhání. Vnější motivace může být účinná krátkodobě, ale nepřináší dlouhodobé uspokojení.

Mít dobrý motiv

Každý z nás má nějaké své potřeby, touhy, důvody či motivy, proč něco dělá.

  • To, že si čistíme zuby, děláme proto, abychom působili příjemně, aby nás zuby nebolely a nemuseli nám je trhat – je zde zastoupena pozitivní motivace, stejně jako se vyhýbáme případné budoucí bolesti.
  • To, že studujeme vysokou školu, děláme proto, abychom měli lepší výchozí podmínky na trhu práce a získali vyšší plat, a jsme často ochotni podstoupit dlouhé hodiny sezení ve školní lavici a učení se do noci.
  • To, že chodíme do posilovny a cvičíme nebo chodíme běhat, děláme proto, abychom se cítili a vypadali lépe, abychom získali obdiv či si zvýšili sebevědomí, a tak jsme ochotni nazvedat tuny a tuny železa.
  • To, že se učíme cizí jazyk, děláme proto, abychom mohli více cestovat, domluvili se, měli ze sebe lepší pocit, abychom získali lepší kvalifikaci v práci a měli větší možnosti, a jsme ochotni nainvestovat do našeho učení mnoho hodin a peněz.

Pozitivní motivace

Zaměřte se na své hodnoty

Identifikujte, co je pro vás v životě opravdu důležité. Vaše hodnoty vám mohou poskytnout směr a motivaci pro vaše cíle.

Oslavujte malé úspěchy

Neočekávejte okamžité velké výsledky. Každý drobný krok vpřed si zaslouží ocenění a oslavení. To vám dodá energii do dalšího úsilí.

Buďte laskaví sami k sobě

Nesrovnávejte se s ostatními a nepodceňujte se. Uznávejte svůj pokrok a buďte na sebe hrdí bez ohledu na to, jak pomalu jdete kupředu.

Negativní motivace

Strach ze selhání

Někdy nás motivuje spíše strach než touha po úspěchu. Tento typ motivace však není udržitelný a může vést k úzkosti, stresu a vyhoření.

Vnější tlak

Pocit, že musíme něco udělat kvůli očekáváním ostatních, aniž bychom to chtěli sami pro sebe, může být velmi demotivující.

Perfekcionismus

Snaha o dokonalost za každou cenu může být vysilující a paralyzující. Místo toho se soustřeďte na zlepšování a učení se z chyb.

Ztráta motivace k životu

Všichni občas zažijeme období, kdy nás nic neláká a nedokážeme najít důvod, proč se dál snažit. Může to být kvůli vyčerpání, ztrátě smyslu nebo obavám z neúspěchu. Tato ztráta motivace může být velmi frustrující, ale je důležité si uvědomit, že jde o přechodný stav. S trpělivostí, sebepéčí a drobnými krůčky vpřed se motivace opět vrátí.

Zde bych ráda zmínila svou vlastní zkušenost, kdy jsem díky své vlastní silné motivaci opravila nabouraný vztah se svými dvěma dcerami. Byly chvíle, kdy jsem přestávala věřit, že vše bude zase dobré, kdy jsem měla pocit, že je vše ztracené, kdy jsem dokonce padla až na úplné dno. Vůbec jsem nevěděla, odkud začít, a hlavně zda to vůbec půjde změnit.

Moje PROČ bylo pro mě tak silné, že i když to trvalo dlouho, než jsem uviděla světlo na konci tunelu, ani na chvíli jsem to nevzdala. Nebyla jsem na to sama, požádala jsem o pomoc koučku. Cesta byla dlouhá a náročná. A když jsem viděla první plody své práce na sobě, moje motivace o to více sílila. Pomalinku krůček po krůčku jsem si získávala zpět důvěru svých dcer. A když přišlo jejich první objetí po dlouhé době, která mi připadala jako věčnost, štěstím jsem se rozplakala.

Dovolím si s jistotou tvrdit, že pokud máme své jasné PROČ, zvládneme vše, po čem toužíme. Není to ani trochu jednoduché, ale stojí to za to. Každý den jsem sama sobě vděčná, že jsem to nevzdala.

Nevzdávejte to ani vy. Nemusíte na to být sami, požádejte o pomoc. Jsem tu pro vás a ráda vás doprovodím na té vaší cestě. Případně si vyberte kohokoliv z týmu koučů Life Academy.

Autor článku: Dagmar Vopálková

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře