Kdo vás může zbavit deprese?

Deprese. Problém stále častější. Týká se i vás?

Já jsem to zažila. Moje deprese trvaly víc než dvacet let. Dvacet let beznaděje, psychické i fyzické bolesti. Myslela jsem si, že se to nedá změnit,  ta slova jsem slyšela i od lékařů. Traumatické dětství, osud… Uvnitř jsem sice nepatrnou naději cítila, ale trýznivá realita ji umlčovala. Snad později, za rok, za pět let, to bude lepší. Ale nebylo.

„Každý má, co si zaslouží“. „Každý svého štěstí strůjcem“. Tyto a podobné výroky mě v té době neskutečně vytáčely. Měla jsem pocit, že ta slova (a ti, kteří jim věří), mě neprávem obviňují. Jak můžu tvořit svoje štěstí, když nemám sílu na nic? Proč bych si měla zasloužit takové trápení? Za co? Já jsem si to přece nevybrala, není v mých silách to ovlivnit!

Přesto jsem se se svým stavem nechtěla úplně smířit. Léky příliš nezabíraly. Psychoterapie nepomáhala. Zkoušela jsem dál. Střídala se období naprosté rezignace a neschopnosti cokoli dělat s těmi trochu lepšími, kdy jsem se snažila najít něco, co by pomohlo. Moc se to ale nedařilo. Nakonec jsem se dostala do stavu, kdy jsem své depresi rozuměla, věděla jsem přesně, z čeho pramení, proč se  cítím tak, jak se cítím, ale to bylo všechno. Strop. Dál jsem se nedostala. Prostě špatný software, nelze opravit, je nám líto.

A pak to přišlo. Možná existuje něco, co software dokáže změnit! Četla jsem o vzorcích, které se nám zapisují do mozku v dětství, o tom, že pak ovlivňují celý náš život. Ale co bylo nejnadějnější – dají se změnit, přepsat! Znělo mi to naprosto logicky. Nemohla jsem to nezkusit. Objednala jsem se na koučink – a ono to fungovalo! Pomalu, postupně se mi v životě začaly objevovat chvíle, kdy jsem se po dlouhých letech cítila normálně. Ty chvíle přicházely stále častěji a prodlužovaly se. Prací na sobě pod vedením kouče jsem se dokázala odrazit ode dna a zase v životě najít radost. Je to už pár let a dnes můžu říct, že jsem našla cestu sama k sobě a zároveň ven z depresí. Začít na sobě tímhle způsobem pracovat bylo určitě jedno z nejlepších rozhodnutí mého života.

Pokud se v mých řádcích poznáváte, vězte, že i vy s depresí můžete něco dělat. Jsem přesvědčená, že deprese, jako ostatně skoro všechny nemoce, je informace o tom, že máme změnit život. Duše volá o pomoc, začněte jí naslouchat. I když se vám to třeba zdá nemožné a vaše deprese jsou tak těžké, že někdy nejste schopni ani vstát z postele, vím, že v sobě máte obrovskou sílu. Možná o ní ještě nevíte. Ale věřte, je tam. Nikde jinde ji nehledejte.

Ano, jste to vy sami, kdo vás může deprese zbavit!

Je mi jasné, že je to těžké. Rozumím tomu. Ale taky vím, že je to možné.

Dobrým začátkem může být třeba kniha Lucie Königové „Negramotný rodič – Jak neselhat jako rodič“, kde se dozvíte víc o destruktivních vzorcích a o tom, jakou umějí napáchat paseku. Také můžete dorazit na seminář Cesta zpátky k sobě a využít krátké konzultace ZDARMA.

Nebo rovnou přijďte ke mně, ráda vám pomůžu!

Lucie Rožková
Kouč a lektor

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře