3 tipy, jak získat sebevědomí

Znáte to? „Prosím tě, tak si trošku věř. Vždyť nemáš žádné sebevědomí!“ A na druhé straně: „No ten je namyšlený, ten má ale sebevědomí.“ Ne všichni jsme měli možnost vyrůst ve zdravě sebevědomé jedince. V naší společnosti je sebevědomí kolikrát špatně zaměňováno za namyšlenost, ješitnost nebo aroganci. Když si v něčem věříme, kolikrát slyšíme slova pochybností, nedůvěry a možná i závisti od druhých. Málokdy se stane, že by v nás někdo věřil, že by nás podpořil a pomohl nám v životě tvořit to, co si přejeme. S našimi životními kouči to zvládnete i vy. Poradíme vám.

Nízké sebevědomí

Nízké sebevědomí pramení ze strachu, nevěříme si, nejsme si sebou jistí a potřebujeme ujištění od okolí, že je naše rozhodnutí správné. 

Tak například: žena pověsí doma nový obraz. Muž přijde z práce a řekne: „Miláčku, tady visí nový obraz.“ Sebevědomá žena odpoví: „Je krásnej, viď, moc se mi líbí.“ A nesebevědomá žena odpoví: „Se ti nelíbí, viď, asi jsem ho měla pověsit jinam.“ 

Z příkladu můžeme vidět úplně odlišné myšlenkové pochody. Sebevědomá žena si je jistá, ví, jak to chce, nepotřebuje ujištění od druhého. Nesebevědomá hned hledá chyby, co udělala špatně, a to ani druhý ještě neřekl, že se mu nelíbí. Jede podle vnitřního programu „nejsem dost dobrá, neumím dost, druhý je víc, druhý ví lépe než já“. 

Naopak přehnaně vysoké sebevědomí pramení z toho, že si vlastně uvnitř sebe taky nevěříme, ale nedáme to vůbec najevo a děláme pravý opak, takže na okolí působíme, že jsme až příliš sebevědomí. Nadmíru mluvíme o sobě, o tom, co se nám povedlo, kde jsme uspěli a koho jsme tím oslnili. Máme pocit, že drahé a značkové zboží nám zajistí větší exkluzivitu, že se budeme cítit výjimečně, ale tím, že je naše pozornost zaměřena jen ven, na materiální blahobyt, jsme uvnitř sebe stále prázdní. Tato cesta nás ke spokojenému sebevědomí také nedostane. Pojďme se podívat, jak by sebevědomí mohlo vypadat:

Zdravě sebevědomý člověk si je doslova vědom sám sebe. Zná svoji hodnotu, využívá svého talentu, ví, co chce, a jde si za svým cílem. Nebojí se, důvěřuje si, že to zvládne. Zároveň si je i vědom svých slabých stránek, svého stínu. Umí přijímat konstruktivní kritiku. Ví, že ho může posunout dál. Nesnaží se být nejlepší, neporovnává se s ostatními, přijímá sebe takový, jaký je. Umí pracovat se svými emocemi a se svým vnitřním nastavením. Když se stane, že si neví rady a řekne si o pomoc, nebere to jako selhání, ale jako prostor pro růst. Nezajímá se o to, co si druhý myslí, ale jde za svým dobrým pocitem ze sebe sama. 

Jak si zvednout sebevědomí

Pojďme se podívat na tři praktické tipy, jak si zvednout sebevědomí:

1. Neobklopujte se lidmi, kteří vás neustále kritizují a vidí ve vás jen to špatné

Když jsme totiž dlouhodobě v prostředí, které nás nepodporuje, můžeme si o sobě snadno začít myslet, že jsme k ničemu nebo že nic nedokážeme. Jsme pak nejistí, nevíme, co chceme, a vždy čekáme, až co řeknou ostatní.

2. Přijměte se takoví, jací doopravdy jste

Vypište si svoje silné stánky. Podívejte se na to, co všechno jste už ve svém životě zvládli. Klidně si to sepište na papír, ať to vidíte před sebou. Buďte k sobě vlídní a každý večer si řekněte aspoň jednu věc, která se vám povedla. Pomůže vám to postupně měnit myšlení, které zaměříte na úspěch. 

Zároveň si vypište i věci, které vám doopravdy nejdou. Ve kterých si rádi necháte pomoct. Je v pořádku si uvědomit, že nemusím být ve všem nejlepší. Nebudete na sebe vyvíjet tlak a máte více času zaměřit se na to, co vám jde.

3. Začněte si plnit své sny

Každý splněný sen vám dodá odvahu k dalšímu. Nehledejte důvody, proč to nejde, ale hledejte cesty, jak svůj sen splnit. Opět se vaše mysl začne zaměřovat na úspěch a vymyslí skvělé nápady, které vás předtím ani nemusely napadnout. Je dobré si cestu k cíli rozdělit. My v Life Academy tomu říkáme porcování medvěda – tzv. rozkouskovat si cestu k cíli na malé splnitelné krůčky a za každý, i malý úspěch se pochválit. Tím se zvyšuje váš úspěch postavit se dalším výzvám.

Cítíte, že byste potřebovala svoje problémy řešit více do hloubky? Kontaktujte transformační kouče z Life Academy. Jsou tu pro vás.

A ještě otázka na závěr: Umíte přijímat pochvalu?

Také se vám stalo, že vás někdo pochválil, a vy jste vůbec nevěděli, jak s tím naložit? Bylo vám to možná až nepříjemné, trapné? Nevěděli jste, jak odpovědět? Nevěřili jste tomu, že je pochvala míněná upřímně? Mnoho lidí touží po pochvale, ale když přijde, tak ji neumí přijmout. Když se vám něco podobného stane, zeptejte se sami sebe: Proč se tak cítím? Proč to neumím přijmout? Proč se cítím trapně?  

Cítíte uvnitř sebe, že je to vše téma, které byste si rádi vyřešili, ale navenek děláte, že vás nic netrápí, že vy rozhodně žádný problém nemáte? Když budete ve strachu neustále přešlapovat na místě, tak budete mít sice spoustu krásných snů, ale k vaší vnitřní spokojenosti a naplnění vás to nezavede. Nebojte se udělat první krok, obraťte se na naše vztahové kouče z Life Academy. Nevíte jestli je to to pravé pro vás? Zkuste nejdřív 30minutovou konzultaci zdarma.

Alžběta Bušková, certifikovaný kouč, průvodce na cestě osobního růstu

Chtěla byste se stát také koučem a pomáhat druhým? Baví vás osobní rozvoj a toužíte rozvinout svůj potenciál? Nabízíme účast na našem akreditovaném výcvikovém kurzu pro osobní i profesí praxi. Naučíte se, jak pracovat lépe se sebou, jak růst, rozvíjet svůj potenciál a jak pomáhat ostatním.

Autor článku: Alžběta Bušková

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře