Pravidla rodiny a jak je správně nastavit

Neustálé napětí, rozčilování, každodenní výbuchy vzteku, křik a dohadování se s dětmi. Příkazy a zákazy nesčetněkrát za den. Komandování, poučování, ponižování i vyhrožování jako obvyklý způsob komunikace. Stres, strach, nedůvěra, nervozita a podrážděnost… Rodiči i dětmi často zmítají silné emoce, které nedokážou zvládat.

Uznejte, zde se nemohou cítit dobře děti ani rodiče. A někteří rodiče se možná tak moc snaží postupovat podle všech úžasných, inspirativních psychologických knih, seminářů a webinářů, že se nakonec stejně situace znovu zopakuje a na řadu přijdou značné vysilující výčitky, které vedou celou rodinu ještě hlouběji do propasti frustrací a nespokojenosti.

Naproti tomu v harmonické rodině má hlavní místo láska, pochopení, respekt a zájem o druhého, stejně jako efektivní, laskavá, klidná komunikace. Všichni se zde cítí milovaně, spokojeně, šťastně a naplněně. Vzájemně si důvěřují a mohou se na sebe spolehnout. V rodině, kde jsou projevy lásky, doteky, pohlazení přirozeně na denním pořádku. Rodina, ve které se všichni cítí volně, svobodně a radostně. Panuje v ní klid, pohoda a spravedlnost. Všichni mají jasno v tom, co se od nich očekává, jaké mají povinnosti a co je jejich volné pole působnosti. Pravidla rodiny jsou jasně nastavena a akceptována všemi členy. Místo dusna je cítit v takové rodině pohoda a jasno.

Jakožto rodiče tvoříme dětem základ do života. Života rodinného, partnerského, pracovního i vztahového. Učíme je komunikaci, přístupu k penězům a v neposlední řadě přístupu k sobě samotnému a své sebehodnotě. Je to to, co chceme pro své děti? Chceme to takto pro sebe? Je nám všem v tom, co tvoříme, dobře? V jaké rodině bychom chtěli žít a jak bychom se v ní chtěli cítit? Cítíme se pro své děti jako kvalitní vzor a dobrý rodič? Považují nás děti za dobrého rodiče?

Jak být dobrým rodičem?

Zde jsou tři kroky, které vám pomohou dosáhnout spokojenosti v rodině:

1. Popis aktuálního stavu

Jde o takovou revizi toho, co máme a co žijeme. Zastavte se, rozhlédněte se kolem sebe a upřímně si odpovězte: Jakou rodinu tvořím? Jakým rodičem se cítím být? Efektivní technikou je psaní. Vypište si vše, co vidíte ve své rodině, co se odehrává, a hlavně také co při tom všem cítíte a jak to prožíváte. Tomuto bodu se můžete věnovat i několik dní, kdy pozorujete a zapisujete.

2. Popis vytouženého stavu

Na tento bod si udělejte čas. Najděte si, pokud možno klidné místo, kde vás nebude nikdo rušit. Zasněte se a představte si sebe a svou rodinu tak, jak byste si ji ze srdce přáli. Po čem toužíte? O čem sníte jako rodič ve své rodině? Jak to konkrétně vypadá? Buď se vám to podaří sepsat během jednoho zastavení se, nebo se k tomu můžete vracet několik dní. Dopisujte a doplňujte, až budete úplně spokojeni s výsledkem a budete cítit, že to je přesně ono. Můžete i zavzpomínat na své dětství a zamyslet se, co jste jako děti potřebovali vy.

3. Akční kroky

Proč vaše aktuální rodinná situace neodpovídá tomu, po čem toužíte? Nebo v něčem ano a v něčem ne? A hlavně co můžete udělat pro to, abyste se k tomu vytouženému dostali? Vypište si veškeré kroky, které by bylo možné podniknout, aby se situace změnila a zlepšila. Pak si zvolte jeden a bez odkládání jej učiňte.

Pokud si sami nebudete vědět rady, jak postupovat či vám nepůjdou plnit akční kroky, případně vůbec nevíte, jak pojmenovat aktuální či vytoužený stav, můžete se obrátit na rodinné kouče z Life Academy, kteří vám s tím pomohou a provedou vás celým procesem.

Pravidla fungující rodiny a jak je správně nastavit

Velmi účinným nástrojem, jak nastavit konkrétní pravidla v rodině a pohlídat jejich úspěšné dodržování a provádění akčních kroků ke změnám, je rodinná porada.

Rodinné porady se účastní všichni členové rodiny – a na poradě jsou si rovni. Všichni mají stejné hlasovací právo a také prostor na vyjádření a návrhy na změny. Je vhodné pořídit zápis, na čem se rodina konkrétně domluví. Na příští poradě proběhne kontrola, jak změny a pravidla probíhaly v praxi, mohou se doplnit, pozměnit podle potřeb rodiny a jejich členů. Ale pozor, nepleťte si to s firemní poradou, kdy se sejdou office manažeři, dohadují se a atmosféra je tak hustá, že by se dala krájet! To ne! V případě rodinné porady jde o milé setkání osob, které chtějí společně vytvořit harmonii, stojí jim to za to, mají se rádi a nejdou si na poradu ulevit od své frustrace, ale v laskavosti vykomunikovat, co by si přáli, co by se jim líbilo a čeho by rádi dosáhli. Vhodným doplňkem může být lahodná káva, vynikající kakao či osvěžující občerstvení. To záleží na vkusu každé rodiny.

Konkrétní tipy i inspiraci na uspořádání a uskutečnění rodinné porady naleznete v knize (Ne)gramotný rodič od Lucie Königové.

Pravidla, jak být dobrým rodičem

  • Rodič = vzor. To, co si přejete od dětí, dělejte také vy jako rodič. Jděte příkladem.
  • Bezpodmínečná láska. Milujte své dítě takové, jaké je. I s jeho slabými stránkami či chybami. Projevujte mu upřímnou lásku.
  • Respektujte své dítě, jeho názory a postoje. Respektovat neznamená souhlasit. Dívejte se na záležitost očima dítěte.
  • Komunikujte otevřeně, se zájmem, laskavě a s láskou.
  • Předávejte svému dítěti zodpovědnost s ohledem na jeho věk. Podpoříte jeho samostatnost a sebejistotu a sobě mnohdy ušetříte čas i energii.
  • Zajímejte se o své děti a podporujte je. Buďte jejich průvodci ke šťastnému a spokojenému životu.
  • Dbejte na dodržování dohod i dohodnutých pravidel. Oboustranně.

Stává se, že i přesto, že máme jako rodič jasnou představu, jak chceme ve výchově svých ratolestí postupovat, prostě se nám to nedaří. Zejména ve vypjatých situacích. Možná si uvědomíme, že částečně opakujeme to, co jsme viděli a zažili ve svém dětství. A pak máme výčitky, že se nám výchova nedaří. Že to chceme jinak, a nejde nám to. V tom případě neváhejte a vyzkoušejte naši 30minutovou konzultaci zdarma.

V případě, že cítíte, že to je partner, s kým se vám nedaří v rodině nastolit harmonii, můžete svůj partnerský vztah vyladit se vztahovými kouči z Life Academy, kteří vám s tím určitě umí pomoci. Budete tak pro své děti kvalitním příkladem pro fungování jejich budoucích partnerských i rodinných vztahů.

Pokud se jako rodič zmítáte sem tam sami se sebou, cítíte, že to pramení z hloubi vás samotných, z vaší životní nespokojenosti, nikoliv z „neposlušných dětí“ či „nechápajícího partnera“, je vhodné podívat se na vaše nastavení s životním koučem z Life Academy či prolistovat knihu Cesta zpátky k sobě od Lucie Königové, která vám může otevřít oči a pomoci na vaší životní cestě.

Pokud chceme něco ve své rodině jinak, je nutné něco dělat jinak. Změna je možná, stačí jen chtít…

Autor: Katarina Dolejšová

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře