Jak pečovat o své fyzické i mentální zdraví

Dobré duševní zdraví je naprosto stejně důležitou součástí našeho života jako zdraví fyzické. Nebála bych se říct, že zdraví duševní je mnohem důležitější, jelikož od jeho stavu se odráží i naše zdraví fyzické. Jednoduchý příklad – když jsme na tom špatně psychicky, máme v sobě spoustu negativní energie a stresu. V tomto prostředí se naše fyzické tělo ani dobře cítit nemůže, strádá a chřadne. Naopak když jsme šťastní, veselí, zamilovaní, spokojení, cítíme se i ve svém těle skvěle, žádná nemoc nás nepřemůže!

Co si obvykle přejeme vs. realita

Být vyrovnaní, mít klid na duši, aby obě části našeho zdraví byly v souladu… To je snad přání každého z nás. Obrovsky moc toužíme po vysněném partnerovi, práci, souznících přátelích, jezdit na vysněné dovolené… Chceme být šťastní, spokojení, zamilovaní, milovaní, prostě žít svůj vysněný život.

Co se nám místo toho naopak velmi často děje – pracujeme v práci, která nás nebaví, žijeme ve vztahu, kde spousta věcí nefunguje, nekomunikujeme s partnerem, neřešíme problémy každodenního rázu ihned… Doma děti zlobí, vůbec si s nimi nevíme rady, akorát na ně křičíme a snažíme se je vychovat, ale moc si na druhou stranu přejeme, aby žily daleko lepší život než my. Jsme z toho unavení a jen si zoufáme, protože takový život jsme si tedy vůbec nepředstavovali. Pořád se o něco snažíme, ale ten druhý nám to kazí. Jsme naštvaní, odevzdaní, moc se nám nedaří, a když ano, řekneme si, že to byla jen náhoda nebo se na nás výjimečně usmálo štěstí. Nejsme vůbec psychicky v pohodě a naše tělo ani mysl nefunguje tak, jak má.

Pro hlubší rozklíčování původu vašich obtíží doporučujeme konzultaci s našimi osobními kouči.

Duševní zdraví

Proč se tak cítíme? Kde je zakopaný pes, když se tak snažíme? Péče o duševní zdraví zůstává velmi často hodně v pozadí. Spousta lidí se nestará o to, jak se cítí, zda jsou duševně v pohodě, zda jsou vůbec spokojení s tím, jak žijí. Naopak, mnozí ani nevědí, co to vlastně duševní pohoda a mentální zdraví znamená. Hodně lidí si myslí, že když navštíví posilovnu, absolvují hodinu jógy, jdou si zaběhat nebo si jednou za rok zaběhnou do sauny či vířivky, že to je to pravé. To nejvíc, co pro sebe musí udělat, aby měli zdravé tělo. Protože jak jinak, celý život slýcháme „ve zdravém těle zdravý duch, zdravá mysl“. Ale o své duševní zdraví se mnohdy nestaráme vůbec a hodně ho zanedbáváme.

Tip od Life Academy: přečtěte si knihu Cesta zpátky k sobě, která vám pomůže porozumět sama sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Konkrétní tipy, jak zlepšit své mentální zdraví

Tak co to vzít jednou v životě obráceně? Je nesmírně důležité, aby obě tyto stránky byly v souladu a my nedrtili tělo jen cvičením v posilovně, ale abychom se hlavně starali o své duševní zdraví, dokázali vnímat sami sebe tady a teď a pravidelně se zaobírali i tím, co naše duše potřebuje. 

Zkusme se tedy zamyslet, co nám opravdu dělá radost, co nám chutná, co nám voní. Zda jsme dnešní den prožili tak, jak jsme si představovali. Měli jsme vůbec nějakou představu o svém následujícím dni? Nebo každý den bereme tak, jak přijde a vůbec o tom nepřemýšlíme? Třeba si myslíte, že to není ve vaší moci, zažít den podle sebe. Ale opak je pravdou! Zkuste se každý den alespoň na 10 minut večer zastavit sami se sebou a napsat, nebo si třeba jen uvědomit, jaký ten můj den byl, jak jsem se v něm cítil/a?

Psát si takový malý deník vděčnosti. Co se mi ten den povedlo a co ne. Pokud jsem nespokojený/á, zkusit si říci, co bych mohl/a udělat jinak, abych se ten další večer cítil/a lépe a měl/a větší radost z celého dne. Uvědomit si, že jen já mám tu moc změnit, co se mi v životě děje. Stačí jen chtít a zkusit to jinak. Jako si každý den čistíte pár minut zuby, zkuste ten samý čas věnovat svému psychickému zdraví. Zastavit se a věnovat se jen a jen sobě a třeba si jen sepsat všechna svá vysněná přání, co bych si chtěl/a v životě ještě splnit a co mi v tom brání. Stačí pár minut denně a uvidíte, co vám takové pravidelné čistění, podívaní se do duše, přinese do života a jak se i to fyzické tělo bude hned cítit lépe.

A pokud vám to nepůjde tak, jak byste si představovali, můžete to zkusit s kouči osobního rozvoje z Life Academy, kteří vědí, jak moc je důležité starat se o mentální zdraví a jak velkou roli v našem životě hraje. Dle stavu duše pak člověk sám ladí s radostí i péčí o své fyzické tělo. Vyzkoušejte 30minutovou konzultaci zdarma a pak se sami rozhodněte, jak dál. Zkuste se jednou v životě nebát zajít do wellness se svojí duší a kouknout se na své duševní zdraví trochu jinak, na to, co cítíte, proč to cítíte a zda by některé věci v životě nešly dělat jinak.

Cítíte v sobě touhu pomáhat druhým lidem? Lidé mají potřebu se vám svěřovat a sdílet svá trápení? Možná je kurz koučinku to pravé přímo pro vás. Díky intenzivnímu výcvikovému programu se naučíte znalostem, schopnostem a dovednostem, jak rozklíčovat původ problému a najít cestu k řešení, a to nejen u sebe, ale i u druhých.

Autor článku: Milena Fárová

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře