Být i jenom jeden pro druhého je důležité

Děti potřebují rodiče i jenom pro sebe

Z mama-dne se tentokrát stal mama-víkend v Paříži.

Již několik let používám s dětmi techniku, kterou Oliver kdysi nazval „mama-den“. Je to o tom, že se individuálně věnuji i jenom jednomu. Trávíme společně čas, na kterém se oba shodneme, že nás bude bavit. Je jedno, jestli je dětem 3, 13 nebo 14.

Čas i jenom s mámou nebo tátou bez dalšího sourozence je důležitý.

Nastavuje děti nejen na jejich budoucí partnerství a zásadní vztahy v životě, ale posiluje a rozvíjí vztah mezi rodičem a dítětem. Buduje zdravé partnerské sebevědomí.

Když byly děti malé, tak jsme stavěli lego, jezdili závody na autodráze, šli na hřiště, hráli různé hry, které nás bavily apod. Nebo jsme šli pěšky z tréninku, auto nechali doma, abychom měli čas si povídat.

Dnes obvykle vyrážíme na kolo, jdeme plavat, zahrát si tenis, vaříme nebo se jdeme i jen tak projít do přírody. Povídáme, nasloucháme a sdílíme své světy. S Belindou vyrážíme již i na kafíčko.

Je důležité trávit čas i jenom s jedním dítětem.

Stačí i půlhodinka po tréninku, kdy jste na cestě domů. Můžete jet společně nakoupit, připravit večeři, ale je důležité se i společně zastavit. Jít na zmrzlinu. Dát si horkou čokoládu. Nebo si vzít svačinu s sebou a zastavit v parku na piknik. Sednout si po kroužku na lavičku a povídat si, jaký byl den. Něco se vzájemně o sobě dozvědět. Dát dítěti pozornost. Věnovat mu zájem. Být jenom pro něj.

Je to důležitější než teplá večeře a vyžehlená hromada prádla.

Na koučinkovém křesle často slýchám: „Rodiče mě vlastně vůbec neznají. Ani se mě nikdy nezeptali, co mě baví nebo co mám ráda. Pořád jen chodili do práce a měli hlavu plnou svých starostí. Na mě neměli vůbec čas. Mám pocit, že jsem byla spíš přítěž. Přesně tak si nyní připadám i ve vztahu se svým partnerem. Pořád pracuje a neumíme se společně zastavit. Nepovídáme si. Mám pocit, že ho vůbec nezajímám. Mám pocit, že ho moje blízkost spíš obtěžuje.“

Být i jenom jeden pro druhého je důležité.

Děti se tak správně nastavují na svůj budoucí vztah, ve kterém budou umět trávit společně čas se svým partnerem. Budou se umět společně zastavit. Trávit příjemné chvíle. Naslouchat si. Být jenom jeden pro druhého. To se dobře naučí v technice „mama-den“.

Tentokrát se Belindy „mama-den“ změnil na „mama-víkend“ v Paříži. Byl to náš společný sen, vyrazit spolu na velký holčičí výlet. Tak jsme ho konečně uskutečnily a úžasně jsme si ho užily.

Další jednoduché osvědčené techniky, metody a principy, které staví vztahy s dětmi a připravují je pro úspěchy v životě, můžete najít v mé knize:

Více najdete v mé knize >> (Ne)Gramotný rodič – Jak neselhat jako rodič

 

Lucie Königová
Autorka tohoto článku. Zde na mém profilu najdete více informací.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře