Jak naložit se sobcem

Máte kolem sebe člověka nebo hned několik lidí, kteří myslí jen na sebe? Očekává se od vás, že budete plnit jejich potřeby, a když to neuděláte, jste vy ti špatní? Cítíte se z toho mizerně a vaše nálada klesá pod bod mrazu?

Je důležité umět vybalancovat svůj život tak, abychom zůstali ve středu. Chceme se vyhnout tomu, abychom se na jedné straně nestali my sami sobcem a na straně druhé otrokem sobce. Jak toho můžeme dosáhnout?

Rozpoznejte, co se odehrává

Toto je první a velice důležitý krok. Sobec je většinou zdatný manipulátor. Aby dosáhl svého, použije jakékoli prostředky. Nejúčinnějším prostředkem je vyvolat ve vás pocit viny. Je schopen vyargumentovat, že vy jste ti, kteří vzájemnému vztahu škodí. Může vás donutit uvěřit, že vy jste sobci a on trpitel. Je to nebezpečný stav, proto je potřeba být výjimečně pozorný, obezřetný a vnímavý. Necháte-li se o vlastní neschopnosti a necitelnosti přesvědčovat příliš dlouho, sklouznete do negativity. Odtud je jen malý krůček k tomu, abyste se sobcem stali i vy. Přestanete vidět vlastní světlo a pro přežití uděláte i nepěkné věci, včetně využívání druhých.

Sobec má moc projevovat se jako upír – vysát vás a zároveň nakazit.

Vy máte také svou moc, stejně velkou jako on. Vaším česnekem a stříbrem je schopnost vyčmuchat jeho záměry už na začátku a nedat mu šanci. A i kdykoli později si můžete vzpomenout na své vnitřní světlo, které on přece tak moc nemá rád.

Máte-li pochyby, zeptejte se sami sebe: Přinášejí mi výroky druhého dobrý pocit? Ne? Srážejí mě ke dnu? Tak kdo je tady potom sobec? Začnete-li si pokládat podobné otázky, naučíte se spolehlivě odhalovat pravdu. Sobce poznáte na míle daleko.

Přestaňte hrát jeho hru

Už umíte sobce identifikovat. Teď je potřeba si uvědomit, že pokud vyhovujete jeho požadavkům, v jeho sobeckosti ho neustále podporujete. Škodíte tedy sobě i jemu. Jak bylo řečeno už na začátku, je důležité umět život vybalancovat. Posluhujete sobci a darujete mu velké množství své energie? Kolik se vám jí vrací zpět? Vyrovnaný stav je půl na půl. Dáváte víc než padesát procent energie? Pak svůj výdej srovnejte. Razantně ho snižte. Nechte mu pocítit, jaké to je. Jen tak se může vzpamatovat. Tímto činem začínáte léčit vás oba!

Pozor! Nepleťte si zde pojmy a nenechte se znova obalamutit. Tím, že začínáte myslet více na sebe, se nestáváte sobcem. Stáváte se uvědomělejším člověkem, větší a výraznější osobností. Cokoli, co umíte, se učíte nejprve na sobě. Učíte-li se tím pádem více si vážit sami sebe, umíte si automaticky ještě více vážit i ostatních. Rozdíl je v tom, že už se nenecháte využívat. V tom vězí vaše největší síla. Okamžitě tím roste i vaše hodnota.

Hlídejte si vlastní motivy

Hlídat si vlastní motivy je opravdu důležitá součást celého procesu. Není totiž vaším cílem vyrazit na válečné tažení proti sobci. Vaším cílem je osvobodit svůj život od tlaků jiných – citlivým a smírným způsobem.

Opět se ptejte sami sebe, co přesně je motivem vašeho jednání. Přistihnete-li se, že je tam nějaká negace, ihned přestaňte a změňte své činy. Ani sobec si vaši pomstu nezaslouží. Také ho kdysi někdo kousl, vysál a nakazil. Pamatujete? Cítíte-li se už dostatečně silní a stojíte pevně sami za sebou, můžete zkusit pochválit jeho dobré stránky – ty světlé okamžiky v jeho chování.

Vyzdvihujte to, co je na druhých dobré, a nikdy nepřesahujte své vlastní hranice únosnosti. Řiďte se jednoduchým pravidlem: dělejte primárně to, co je vám příjemné, aniž byste u toho vědomě ubližovali komukoli jinému.

Doporučujeme také záznam z našeho semináře Cesta k harmonickému partnerství. Poslech 140minutového živého semináře vám pomůže obnovit lásku, důvěru a sebejistotu, a získat zpět energii, nadšení a vášeň ve vašem partnerském životě. Seminář vás provede cestou k vnitřnímu klidu a lepšímu porozumění vašeho partnerského života. Poskytne vám návod, jak se posunout směrem k vyplnění vašich partnerských přání.

Lucie Königová
Autorka tohoto článku. Zde na mém profilu najdete více informací.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře