Nemáte doma muže despotu?

Ano, zamilovat se do despoty bylo pro mě snadné. Mě despotičtí muži provázeli celý život. O některých vím pouze z vyprávění. V rodině kolovaly historky, jak můj pra- prapředek týral svoji ženu. A ona se raději udřela k smrti. Ale nemusím chodit daleko do historie. Sestra otce je dodnes pod palbou kritiky svého muže. Nic není podle něj dobře. Ani mé matce se stejný typ partnera nevyhnul.

DESPOTICKÝ OTEC

Otec je pro ženu ta nejdůležitější osoba. Citové pouto mezi nimi ovlivňuje partnerský život v dospělosti. Naše pouto (po vzoru předků) bylo utkáno z nenávisti k ženám. Ony byly vinny za zpackaný život mužského pokolení. A tak i můj otec pokračoval v rodové tradici. Pro nadávky a ponižování matky i dcer nikdy nešel daleko.

MŮJ „LASKAVÝ“ DESPOTA

Není se čemu divit, i já jsem se zamilovala do despoty. Jeho nadbíhání, drobné pomoci aKONEČNĚ CHLAP, CO MĚL ZÁJEM, mě dostalo přesně tam, kam potřeboval. Neustálé obíhání kolem mi zprvu imponovalo. Ale když jdete s kamarádkou na víno, on vám v patách jako stín. Zkontroluje si situaci u stolu a čeká před vinárnou.

Ano, můj laskavý despota mi byl oporou. Stačilo slovíčko povzbuzení anebo slib a děly se zázraky. Stokrát mnou sbalené jeho kufry byly vybaleny. Jen mi vymluvil, že ta, co s ním spala v naší posteli, tam nebyla. „Něco se ti muselo zdát.“ V těchto situacích jsem si vždy vzpomněla na radu babičky: CHCEŠ-LI MUŽE, MUSÍŠ NĚCO PŘEKOUSNOUT. ŽENA BEZ MUŽE JE DIVNÁ.

CO MUSÍ ŽENSKÁ ZKUSIT, NEŽ PROZŘE

Já tomu chlapovi dovedla odpustit všechno. I návštěvu jeho ženy a pobyt u nás. Několikaměsíční. Dobrovolně jsem s ním hrála hru „já bytná, on nájemník“. Nechala jsem se donutit jít k potratu. Dítě by mu zkomplikovalo život. Ano, až tak jsem se sebou nechala manipulovat. Osm let mi trvalo, než jsem procitla. Pochopila, že jsem jen loutka. A co vy? Nezažíváte něco obdobného? Ba i horšího?

JAK JSEM DOKÁZALA ODEJÍT

Podle psychologů odejít ze vztahu s despotou je komplikované. On jako predátor svou oběť lehce nepouští. Co je důležité při odchodu ze vztahu? Mně pomohla konzultace s koučem. Vyslechl mě. Nesoudil. Nekritizoval. Společně jsme můj problém rozebrali. Mé úžasné a citlivé kolegyně najdete na www.lucie-konigova.cz/koucove. Budou vám nápomocny.

Více o tom, jak najít toho pravého partnera a jak mít rovnocenný, láskyplný vztah, se dozvíte na našich podzimních Partnerských seminářích. Podrobné informace o seminářích a městech, kde se konají, najdete na: http://lucie-konigova.cz/seminare/cesta-k-harmonickemu-partnerstvi/.

Zdeňka Rumlová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře