Proč muži nemluví? – 2. část

Muži nesdílí do éteru své problémy jako ženy. Na koučinkovém křesle se s nimi setkáváme právě proto ojediněle. On si zaleze do „jeskyně“ a dumá tam o samotě. Se svým bolem nezatěžuje. Hledá řešení v sobě.

Je to dáno tím, že muž-lovec byl při lovení zvěře schován potichu ve své skrýši. Číhal na kořist. Těžko by nějakou ulovil, kdyby řešil nahlas, co se mu děje, analyzoval a sdílel s ostatními muži. Halekal by jak na lesy, že jeho šéf je kretén.

Zatímco žena potřebuje o všem, co ji tíží, mluvit, vypovídat se. V dávných časem to byla ona, kdo se staral o rodinný krb a děti. S dalšími ženami kmene si při společných pracích sdílely pocity, starosti.

Mnoho klientek řeší své muže. „Nemluví se mou.“ „Je duchem nepřítomný.“ „Je jiný, nevšímá si mě.“ Mlčení muže je pro ženy traumatizující, vyvolává v nich obavy. Žena si pak představuje to nejhorší, že ji opustí, že ji nemiluje. Jako by to byl klid před bouří, která pak rozmetá vše, co má ráda.

PROČ MUŽ NEKOMUNIKUJE?

Vzorce z dětství

I v jeho hlavě jsou uloženy vzorce ohledně komunikace. Takové vzorce, jež v muži vyvolávají, že to, co říká, je ostatním na obtíž, k smíchu, že je nedostatečný a hloupý. I my, novodobé matky, je vyslovujeme.

Moc mluvíš.
Co to říkáš za hlouposti?
Raději mlč, uděláš lépe.
Nikdo není zvědavý na tvůj názor.
Co říkáš, nemá hlavu ani patu.

Nastavení

Muži mají potřebu nejdříve si promyslet vše, co potřebují, a až potom o tom mluvit. Vždyť byli lovci. A když chtěli ulovit zvíře, nejdříve museli vymyslet důkladnou past, do které by byl úlovek chycen. Nastražit ji, vykopat díru. Poté tiše čekat, aby zvěř nevyplašili. Až potom se mohli pochlubit svou kořistí a vynálezem.

Jsem v jeskyni, vstup zakázán

Jeskyně je mužův úkryt. Místo, kde si třídí myšlenky a hledá řešení problémů, hledá odpověď v sobě samém. Je to posvátné místo, kam je ženám vstup zakázán. Naučme se respektovat, že se schoval. Pro ženu je velmi těžké, když vidí, že někdo, koho miluje, má trápení. Její přirozeností je pomoci bližnímu. Mají potřebu si o tom popovídat, a tak dochází ke konfliktům. Muž chce mlčet, a žena chce mluvit. A výsledkem je hádka, pocity ublíženosti.

Neřešte jej. Využijte čas, když je „mimo“, pro sebe. Jste-li ta, které jeho „hra na schovávanou“ vadí, nesnášíte ji a burcuje ve vás myšlenky, že vás nemiluje, za každou cenu se jej snažíte vytáhnout ven, dostat z něj trápení a řešení, tak vězte, že je to jako šťourat do vosího hnízda. Zkuste si napsat, co vám vadí a proč. Muž vám jen ukazuje, kde máte mezeru, na které je třeba zapracovat. Jste si jistá sama sebou? Co přesně na sobě nemáte ráda? Máte kontrolu nad vlastním životem? Proč máte potřebu řídit ostatním život?

Zdeňka Rumlová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře