Proč se mi po rozvodu nedaří prožívat láskyplný vztah?

Rozvod. Pro někoho úleva. Pomoc. Vysvobození. Radost. Nový život…
Pro jiné může znamenat konec vztahů. Pocit zranění. Ublížení. Selhání. Zklamání. Nedůvěra…

Ten, kdo si sám prošel rozvodem, velmi dobře ví, že tato zkušenost je hluboce zakořeněná v nás. V našem srdci. Nezáleží vůbec na tom, kdo rozvod inicioval. Je to stav, kdy se cesty dvou partnerů a mnohdy i rodičů svých dětí rozcházejí. Opouštějí se. Odcházejí od sebe. V tuto chvíli se emoce dostávají do popředí. Bývá to velmi často bolavé období. Konec.

Ale zároveň nový začátek.

V každém z nás po nějakém čase emoce ochladnou. Sesednou. Každý z partnerů si začne stavět svůj nový život. Tak jako loď vyplouvá z přístavu, tak i my vyplouváme do proudu života. Bohužel, mnohdy už to nejde tak lehce jako dřív. Naše loď se bojí na plno zakotvit v dalším vztahu.

Proč se tedy po rozvodu necítíme v dalším vztahu spokojeně?

Protože zátěž, kterou jsme si v minulosti prožili, si neseme ve svém srdci jako balvan. A čas běží. Mnohdy to vypadá, že i vyléčil ránu. Na vědomé úrovni jako by člověk na to všechno zapomněl. Ale „podvědomí“ si vše pečlivě ukládá.

A jak ta zátěž vypadá? Představte si na zádech batoh. Je plný těžkého kamení ve formě strachů, nedůvěry, křivdy, zranění, pocitu viny, trestání, odmítání, zklamání a dalších emočních zranění, který sebou vlečete. Táhne vás k zemi. Bere vám energii a sílu.

Pokud se nezastavíte, neprozkoumáte, co v tom batohu nosíte, nevyčistíte si minulost, která vás tolik ovládá, zatěžuje a bolí, neuzdraví se ani vaše další vztahy – jak s partnerem, tak i s dětmi a blízkými.

I když přestříkáváte, maskujete to, co ve vás zahnívá, věřte, že okolí vše cítí.

Nejdůležitější je začít u sebe, uklidit si v sobě. Vysypat batoh. Pustit vše staré a nepotřebné. Nefunkční.

Tím se ve vás zaktivuje vnitřní síla a energie. Nastane pocit čisté hlavy. Uzdravení srdce. Věřte, že si začnete s lehkostí užívat láskyplné vztahy, postavené na silných, pevných a zdravých základech. S partnerem, dětmi, blízkými, v práci a dalších oblastech vašeho života.

Sama jsem po rozvodu prožívala rozpad dalšího vztahu. Až když jsem vyčistila svá stará nefunkční zranění sama v sobě, začal znovu (ten samý) vztah rozkvétat. Nezapomeňte: „To, co vychází z nás, se projektuje i ven.“

Pokud i vy cítíte, že nekráčíte životem s lehkostí, cítíte tíhu, a přitom toužíte po láskyplných vztazích, jsem tu pro vás. Ráda vám pomůžu.

Zlepšete své vztahy díky vztahovým koučům z Life Academy.

Petra Vašíčková
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře