Proč se ženy někdy bojí přijmout lichotku?

Kterou ženu by nepotěšila lichotka od muže opěvující její krásu? Stovky a tisíce sonetů a básní opěvují půvaby slabšího pohlaví. Stovky hodin bylo prozpíváno pod balkónem vyvolené, stovky strun muselo prasknout, než cvakl klíč ve dveřím a žena podlehla svodům rytíře. Osvědčená metoda nalákat ženu na krásná slova a dosáhnout svého. Vraťme se k původní otázce – a to té, kdy rozhodnutí nechat se omámit sladkými slůvky nepřineslo bolest a trauma.

Příběhy z koučinkového křesla

1)

Lichotky od muže pro ni byly varovný signál. Pozor! Teď přijde bolest. V této fázi Sylvina života přicházela etapa tloustnutí. Neuměla si říci ne. Sladkostmi zaháněla cosi – strach, nedůvěru, bolest, utrpení. S váhou okolo stovky věděla, že o ni muži nebudou mít zájem. A ona se uchrání před bolestí a trápením. Sice pociťovala smutek a soužení, že nemá partnera, ale byla v bezpečí ve vysoké věži obezity. Proč Sylva utíkala do tloustnutí kvůli hezkému slovu na její adresu? Z dětství si nesla vzorec:

Lichotka od muže = přijde bolest.

Ve vizualizaci našla i příčinu. Jako dítě ji zneužíval strýc. Seděla mu na klíně a slyšela jeho slova o tom, jak je krásná a šťíhlounká holčička. Přitom jeho ruka dělala věci, které se jí vůbec nelíbily.

2)

I Marii lichotky nedělaly dobře. Lichotka = musíš pro mě něco udělat. Pro otce nebyla nikdy dost dobrá. Vládl železnou rukou a nepromíjel nic. Jen občas se stal mírumilovným mužem a dovedl jí říci, že je milá holka – a dal jí nějaký úkol. Lichotka byla záminka, aby poslechla a šla třeba do zaplivané hospody pro pivo, pro něco do sklepa, kde se bála, aj. V dospělosti věděla, že lásku si musí zasloužit. Něco za něco. Muži pomoct a posloužit, aby ji měl rád. Bylo to sebezničující, náročné a bolestné. Její muži si byli vědomi jejího nastavení a ona se nechávala zneužívat.

Sylva i Marie prošly koučinkem a poznaly, že:

Lichotky a opěvování vaší krásy může být bezpečné a bezpodmínečné, jste-li vědomá žena, která se sama umí pohladit, pochválit a má se ráda. Pak dostává to samé od okolí jako zpětnou vazbu. „Ty jsi láska a dostáváš lásku.“

Naopak ženy, již hledají lásku v okolí, na tato slova „letí jako vosa na bonbón“: konečně láska, sladké dny, dostávají jen kapku lásky, jsou pro muže dobré jen pro chvíli radovánek. Pak takhle poznamenané zanevřou na muže nebo neustále podléhají svodům.

Staňte se i vy ženou vyzařují lásku a dostávající stejnou odpověď od muže. Dovolte si, aby lichotky byly jen krásným potvrzením vaší vlastní sebelásky, a ne zbraní v rukou lichotníka. Jsme tu pro vás a rádi vám pomůžeme.

A pokud si ještě netroufáte na osobní koučink, ale chcete na sobě začít pracovat, tak můžete začít na večerních seminářích.

Zdeňka Rumlová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře