Příběh z koučinkového křesla

Klientka Dana, 40 let: „Nevím si rady se svým 8letým synem.“

Ráda bych s vámi sdílela příběh mé klientky Dany, která se na mě obrátila s tím, že si neví rady se svým osmiletým synem. Dana je v domácnosti, nepracuje a denně syna vyzvedávala ve škole. Pokaždé si vyslechla od paní učitelky, jak kluk zase zlobil, že má problém s disciplínou, neposedí, škádlí se s dalšími spolužáky…

„Jsem pak protivná a vzteklá. Když přijdeme ze školy, hned mu vyčítám, jedu jako kolovrátek. Chci, aby si sednul na zadek, abych měla klid.“

Pokaždé, když šla Dana do školy, měla strach, na co si paní učitelka zase bude stěžovat. Stížnosti si brala osobně, cítila se jako malá, zraněná holčička a vinila z toho svého syna.

Ptala jsem se, jak ona vnímá svého syna doma, venku na hřišti mezi ostatními, jak se chová. Dana vyprávěla, že mimo školu s ním nejsou žádné problémy, má kamarády, k ostatním dětem se chová hezky. Slyší na něho spíš chválu.

Povídaly jsme si pak o jejím dětství, jak to bylo u nich doma. A začaly jsme hledat příčiny, proč se jí to všechno děje.

V čem byl problém?

  • Problém nebyl v jejím synovi.
  • Ani v paní učitelce.
  • Hlavní problém byl v převzatém nastavení klientky samotné. Měla z dětství špatně nastavený vztah s autoritou, který pramenil ze vztahu s jejím otcem. Doma se muselo poslouchat, nemít svůj názor, chodit po špičkách, aby byl klid. Jinak byl oheň na střeše. Co řekl táta, to bylo dané.
  • Paní učitelka zrcadlila klientce její špatné nastavení vůči autoritám, převzaté z jejího dětství. Dana automaticky přebírala její stížnosti jako pravdu, protože to říká paní učitelka (autorita) a co řekne autorita, to je dané (pravda).

Během pár sezení se klientka ujistila, že její syn je naprosto v pořádku, je to prostě zdravý, živý kluk. Díky akčním krokům, na kterých jsme se spolu dohodly, začala se svým synem komunikovat, ptát se na jeho názor, naslouchala mu, začala mu dávat důvěru a také zodpovědnost. Byl jeden z prvních ve třídě, kdo začal chodit sám do školy i ze školy. Jejich vztah se úplně změnil. Syn cítil její podporu, kterou dříve neměl, a najednou přestaly stížnosti paní učitelky, a dokonce se objevily první pochvaly.

„Mně se tak ulevilo, všechno je úplně jinak, život je mnohem jednodušší. Jako by mi spadl kámen ze srdce. Dříve, když mi paní učitelka volala, vše se ve mně sevřelo, měla jsem strach, co mi zase řekne. Dneska už ten pocit vůbec nemám. Prostě volá paní učitelka a já vím, že i když mi řekne cokoliv, tak já to vezmu jako informaci a doma to se synem proberu.“

Klientka si nastavila nejen hezký vztah se synem, ale také si začala dovolovat vymezit se, projevit svůj názor. A to nejen vůči paní učitelce, ale také vůči svému muži.

Díky práci na sobě se Daně otevřely další možnosti, jak si může zlepšit svůj život. Začala se učit vnímat sebe a přestala mít strach dovolit si vyslovit svůj názor a plnit si svá přání a touhy.

Dagmar Vopálková
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře