Jak příjemně SLADIT práci a rodinu

Šťastný rodič = šťastné děti
Připusťte, že nemusíte všechno zvládat

Šijeme si na sebe bič. Máme pocit, že jako máma musíme všechno zvládat. Práci, rodinu, děti, péči o domácnost, dokonce i partnerovu spokojenost si bereme za svůj úkol. Když jsou ostatní nespokojení nebo něco není v pořádku, vnímáme to jako vlastní chybu a osobní selhání. Máme pocit nedostatečnosti, neschopnosti a frustrace. Víte, že rodině a povinnostem kolem dětí a domácnosti věnujeme víc energie, než je pro všechny zdravé? Chybí nám pak potřebný čas na sebe a svoji profesní realizaci. Pokud v takové nerovnováze fungujeme několik let, je to cesta k osobnímu vyhoření. Sladit práci a rodinu mohu jen tehdy, pokud vyladím míru vynaložené energie pro rodinu.

 

Řekněte si o pomoc

Je v pořádku si říct o pomoc a připustit, že jsem nespokojená v tom, jak žiji. To není slabost, ale naopak projev vnitřní síly. „To, jak to v mém životě momentálně je, mě nebaví. Nestíhám. Nezvládám. Nemůžu. Nechci takhle dál fungovat.” Pojmenujte to, jak se cítíte. V klidu si napište, co vám ve vaší situaci nevyhovuje a chtěla byste to změnit. Tyto informace máte v sobě, protože když je napětí a nakumuluje se stres, tak to z vás často vylítá v návalu vzteku: „Vše je na mně. Nikdo mi nepomůže. Všichni spoléhají na můj servis. Jsem na vše sama. Když nebudu fungovat, nic nebude.” V této fázi výčitek se většinou stejně nic nevyřeší, tudíž když si připravíte konkrétní seznam těch zásadních věcí, se kterými potřebujete pomoci, vyhnete se podobným výstupům a události ve vašem životě se mohou pohnout pokojnou cestou.

 

Předejte zodpovědnost za plnění potřeb a povinností těm, kterým patří

Projděte svůj seznam společně s rodinou a přerozdělte zodpovědnosti za plnění potřeb a povinnosti těm, kterým patří. Přestaňte dělat úkoly za své děti i partnera. Příprava věcí do školy je povinnost dětí. Domácí úkoly jsou povinnost dětí. Večeře pro rodinu je povinnost každého člena rodiny, tak je potřeba se o ni podělit. Vodit děti na kroužky je povinnost obou rodičů, tak se o ni podělíme. Žehlení partnerových košil je jeho potřeba, a tak si to zajistí. Úklid domácnosti je pro všechny a je potřeba se na něm podílet nebo zajistit paní na úklid, protože je to pro všechny. Jídlo a další nezbytné nákupy do domácnosti je potřeba všech a je potřeba se o ni také podělit. Uvidíte, jak se vám uleví a začnete mít víc času na sebe, svoji práci a profesní realizaci.

 

Zapojte rodinu do spolupráce

Když zapojíte rodinu do spolupráce, pomůže to skutečně všem. Vám se uleví a děti se naučí větší samostatnosti a zodpovědnosti. Budou tak lépe připraveny do života. Role mámy a rodiče není jediná role v životě. Je v pořádku, že se chceme realizovat i profesně. A je dobré, pokud nás děti vidí právě i v jiných životních rolích a ne jenom pobíhající v zástěře. Pokud cítíte, že se v roli mámy dostatečně nerealizujete a potřebujete v životě právě i profesní realizaci, tak tento pocit respektujte. Je to v pořádku a je potřeba ho nepřehlížet a věnovat mu patřičnou pozornost. Zapojení rodiny do spolupráce vám vytvoří víc prostoru pro vaši pracovní oblast.

Pokud budete chtít konkrétní praktické nástroje, jak zapojit rodinu a vytvořit si příjemný rodinný management, najdete je v mé knize nebo se jim budeme intenzivně věnovat na semináři.

>KNIHA>>(Ne)Gramotný rodič

>SEMINÁŘ>>(Ne)Gramotný rodič

Lucie Königová
Autorka tohoto článku. Zde na mém profilu najdete více informací.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře