Jak se doma s dětmi nezbláznit

Jste doma s dětmi, protože nemůžete chodit do práce? Nebo máte home-office a nemůžete se dětem věnovat podle svých představ? Nic nestíháte? Máte doma chaos? Musíte dělat učitelku, animátorku, kuchařku a uklízečku? Nemáte čas na sebe? Cítíte se na pokraji sil? CO S TÍM???

I já jsem doma s dcerami ve věku téměř pět a devět let. Musím dělat všechny možné role jako vy. Mnohdy je to vysilující. Ale možnost postoje a rozhodnutí v každé situaci máme MY! Můžete se začít hroutit, anebo můžete najít i něco plusového na současné situaci. Záleží jen na vás! Já volím tu druhou možnost! A vy?

Z vlastní zkušenosti musím říci, že základem je NASTAVENÍ PRAVIDELNÉHO REŽIMU. Jenže možná někdo z vás vyřkne: „Vždyť to já přece vím.“ Jistě. To není žádná novinka. Ale proč to nezkusit a především to nevzdat při případných prvotních neúspěších? Ano, vše se nemusí dařit hned a je to naprosto normální! Taky to u nás v rodině chvilku trvalo, ale funguje to!

Co mám na mysli nastavením pravidelného režimu? Zachovat co nejvíce zvyků. U nás doma všichni vstáváme v 6:30. Po snídani a dalších základních ranních věcech začínáme domácí výuku před osmou hodinou. Vždy dáme se starší dcerou dva bloky výuky podle pokynů paní učitelky po dvaceti minutách. Učivo proložíme odkazy na webových stánkách, kde dcera dělá různá cvičení, u kterých nemusím asistovat, a mezitím mohu dělat své věci.

Snažím se děti zapojit do každodenních povinností a nenápadně vkládat prvky učení. Menší dcerce se také dopoledne věnuji. Pročítáme dětské encyklopedie, učíme se geometrické tvary, počítáme anglicky a dcerka to miluje. Pořád říká: „Maminko, chci studovat.“ U starší dcery proložím výuku také zajímavými pořady v televizi. Samozřejmě nezapomínáme ani na dostatek pohybové aktivity. Děti mi pomáhají při vaření i při úklidu, kdy si třeba procvičujeme matematiku nebo slovíčka v angličtině, které se vážou k tomu, co děláme, a ony ani neví, že se vlastně učí.

Po obědě děti vědí, že i maminka má čas pro sebe. Tvoří si, malují a na patnáct minut si mohou vzít telefon a užít si nějakou hru. Já si mohu svou hodinku číst, odpočívat, dělat si věci do práce, vzdělávat se a čerpat energii.

Pak zase hrajeme zábavné hry a věnujeme se pohybu. A dcerky vědí, že maminka má odpolední čas pro svoje pracovní telefonické a Skype konzultace a respektují to. Hrají si samy v pokojíčku nebo se jen tak nudí. Vždyť děti nemusíme pořád bavit jen my.

Pokud chcete vyslechnout, podpořit a najít společně řešení vaší náročné situace, jsem tu pro vás.

Kristýna Bredlerová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře