Jak zvládnout vysvědčení? 5 tipů, jak na to.

„To jsem zvědavá, co přinese za vysvědčení. Doufám, že to nakonec vytáhne na vyznamenání. Jestli ne, tak ji přetrhnu…” zaslechla jsem rozhovor dvou žen v kavárně. Sama znám z koučinkového křesla, jak se plno dospělých v dětství snažilo stále uspokojovat své rodiče. Známkami, výsledky z tréninku, uklizeným pokojíčkem, vyneseným košem. Rodičům to však stále nestačilo. Byli věčně s něčím nespokojení. To zanechalo skutečně velmi fatální následky v životě lidí a mají pocit, že jsou nedostateční a nezaslouží si bezpodmínečnou lásku svých blízkých.

Zastavte včas destruktivní přístup rodičů ke svým dětem. Zvládněte zrale vysvědčení svých dětí.

A jelikož se blíží vysvědčení, což je jeden ze „strašáků” dětí, který rodiče i učitelé zbytečně hrotí, tak jsem dala dohromady několik bodů, jak to zvládnout:

1. VYSVĚDČENÍ JE INFORMACE

Závěrečné známky a souhrnné hodnocení školního roku na „magickém papíře“, kterému říkáme „vysvědčení”. Berte ho jako informaci. Co se povedlo? Co se nepovedlo? Co je v příštím roce dobré dělat jinak? Jak se z výsledku poučit? Nechte děti, aby vám samy zhodnotily, jak vnímají sebe v uplynulém školním roce, a své vysvědčení. Co si o něm myslí? Jak by samy sebe ohodnotily? Vysvědčení jsou relativní čísla na papíře a často i subjektivní vyjádření jednoho pedagoga. Jiný učitel a člověk, by vaše dítě viděl a hodnotil třeba úplně jinak?! Tudíž berte známky se zralým nadhledem dospělého rodiče a nedělejte z nich zbytečně velkou vědu.

2. VÝSLEDKY DĚTÍ NEJSOU VÝSLEDKY RODIČŮ

Často si z vysvědčení dělají větší hlavu rodiče než samy děti. Mají pocit, že jsou jejich výsledkem jako rodiče. Děti se pak snaží pro rodiče, ale vůbec ne pro sebe. A v tom je často ten hlavní problém a celoroční stres v rodinách se školou a vyústí pak poslední školní den. Ale výsledky dětí jsou výsledkem dětí! Tudíž předejte zodpovědnost za výsledky dětí jim samotným. Dejte si od nich zdravý odstup. Jakmile si děti uvědomí, že známky jsou jejich vlastní vizitkou, budou k nim přistupovat jinak.

3. KAŽDÝ SE SNAŽÍME DĚLAT TO NEJLEPŠÍ

Každý dělá to nejlepší, co v daný moment umí. To se týká i našich dětí. Určitě nechodily během roku do školy, aby šly záměrně udělat chybu při zkoušení nebo napsat schválně písemku z matiky na čtyřku. Tudíž pokud se některý předmět nepovedl, v klidu si zhodnoťte, proč a co je možné pro to udělat v dalším školním roce. Připusťte, že je přirozené, že každému jde něco lépe a něco hůř. V paletě školních předmětů je směs všech možných směrů a oborů a je normální, že k některému předmětu nemá dítě vlohy a nebaví ho. Je tu i další faktor – pedagog. Když neumí děti správně zaujmout a případně ho i samotného práce učitele nebaví, tak to na celkovém výsledku jeho svěřenců zanechá také následky. V hodinách je napětí a stres a to vše má vliv i na výsledky dětí.

4. JDĚTE NA OBĚD NEBO DO CUKRÁRNY A POVÍDEJTE SI

Udělejte si poslední den s vašimi dětmi nějaký příjemný rituál. Popovídejte si, zhodnoťte rok. Zeptejte se dětí, jaký mají pocit ze svých výsledků, z celého uplynulého ročníku a co by si přály pro nadcházející rok ponechat a co změnit. Učte je vnímat sebe. Podporujete v nich sebereflexi. Naslouchejte jim. Poznejte jejich vnitřní svět, co prožívají. Jak se cítí? Poslední školní den je pro mnohé emočně velmi silný a zároveň úlevný. Když se společně zastavíte a popovídáte si a vyjádříte svým dětem bezpodmínečnou lásku, respekt, přijetí a pochopení. Obejmete je, i když jejich výsledek není přesně podle vašich představ.

5. VYSVĚDČENÍ ZA CELOROČNÍ PRÁCI RODIČE

Než začnete hodnotit výsledky svých dětí a „moudře” komentovat známky nad „magickým papírem”, který děti přinesou ze školy, začněte nejdřív u sebe. Jaké vysvědčení byste si dali za svůj celoroční rodičovský přístup? Jak by vás oznámkovaly vaše děti? Jak byste dopadli u rodičovského vysvědčení vy? Nechte své děti, ať vás oznámkují. Začněte nejdřív u sebe. Podívejte, jak i vy sami si plníte své rodičovské úkoly. Věřte, že děti vás jen zrcadlí. Tudíž začít je potřeba nejdřív u sebe.

Vysvědčení rodiče:

Předmět Známka
Bezpodmínečná láska 1–5  
Respekt 1–5  
Přijetí 1–5  
Pochopení 1–5  
Naslouchání 1–5  
Nedávání nevyžádaných rad 1–5  
Objetí 1–5  
Vnímání pocitů dětí 1–5  
Trpělivost 1–5  
Klidné řešení konfliktů 1–5  
Rodinná pohoda pro zdravý růst dětí 1–5  
Harmonický domov 1–5  
Láskyplná komunikace s dětmi 1–5  
Vědomě trávený čas s dětmi 1–5  

Zvládněte zrale závěr školního roku svých dětí. Pravá láska, i ta rodičovská, je bezpodmínečná láska. Bez podmínek, tudíž známky na ni vůbec nemají žádný vliv. Řekněte svým dětem: „Mám tě ráda, takového jaký jsi, bez ohledu na to, jaké známky jsi přinesl na vysvědčení…”

Pokud vnímáte, že vám některý „předmět” jako rodiči příliš nejde, nebo až vám vaši rodičovskou práci děti oznámkuji, tak nezoufejte, ale začněte na sobě včas pracovat. Právě léto a prázdniny jsou skvělý čas, jak si příjemně osvojit principy gramotných rodičů, aby ten další školní rok byl pro všechny pohodovější. Prosperita dětí je odrazem prosperity rodiče. Tudíž pokud se nedaří dětem, musí na sobě začít pracovat nejdřív dospělí. Na vaší cestě ke zralému rodičovství vám může být nápomocná i moje knížka…s láskou, Lucie 

Lucie Königová
Autorka tohoto článku. Zde na mém profilu najdete více informací.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře