Muž na mateřské? Pro a proti?

 

Určitě je kolem nás plno mužů, kteří by byli na mateřské mnohem schopnější a spokojenější, než leckteré     ženy. Výhodou by bylo, že by vedle nich mohly ženy pokračovat plynule ve své kariéře. Proti snad jedině, že nenakojí, ale i to se dá prakticky vyřešit. Tudíž žádné proti ani nevidím, pokud mluvíme o mužích, kteří se o pozici na rodičovské dovolené, aktivně zajímají.

V naší české společnosti však historicky přetrvává a má stále velkou sílu, původní model rodiny. Ten roli muže vnímal striktně jako živitele a finančního zajišťovatele. Co se pak děje? Lidé si nesou automaticky své pevně zakořeněné vzorce z předchozích generací a ani se hlouběji nedokážou zamyslet, zda by jim nevyhovoval  jiný způsob nastavení spolupráce v jejich nové rodině.

Jak na to? Každý musí začít nejdřív u sebe. Vnímat, co mu přináší dobrý pocit a ten následovat. Pokud muž cítí, že by mu dávalo větší smysl na čas opustit práci a věnovat se naplno dětem, tak je to cesta, po které by měl jít. Ideální partnerkou pro něj bude žena, která se vedle rodiny bude dál chtít věnovat své kariéře a zvolí si tak sama roli finančního zajišťovatele. Vzájemně se takoví rodiče doplní a vytvoří harmonické prostředí sobě a svým dětem. Téma představy o rodinném životě je potřeba řešit s dostatečným předstihem, aby byla vzájemná očekávání jasná.

V našem světě se v posledních letech věci neuvěřitelně zrychlují, zefektivňují a zdokonalují. Tento proces je jasně vidět například v technice. Stále se zdokonalují auta, mobilní telefony a jiná elektronika. Přizpůsobují se aktuální době, aby co nejlépe odpovídaly požadavkům a trendům. Vývoj je potřeba dostat i do oblasti lidského růstu a potenciálu člověka. Rozvoje identity jednotlivců.

Nezůstávejme zakonzervovaní v zajetých modelech chování a ve vztahových programech, které nám nevyhovují. Tvořme si život podle sebe a svých potřeb a tužeb.

Stanete-li se každý tvůrcem svého života a bude vědět co v něm chce mít, najdete si kompatibilního partnera, se kterým společně vytvoří rodinu v souladu s vzájemnými představami. Tudíž nepotlačujte v sobě touhy mít i kariéru vedle rodiny nebo naopak přerušit kariéru a věnovat se jenom dětem. Mluvte o tom.  Komunikujte. Protože, co je pro rodinnou pohodu základ? Spokojení rodiče, kteří se ve svém životě a svých rolích cítí smysluplní a naplnění. Děti pak jejich harmonii jenom nasávají a jsou zrcadlem domácí atmosféry.

Proto prosím milí budoucí i stávající rodiče, začněte u sebe. Naplňte svůj život štěstím a pohodou a vše další pokvete samo.

Lucie Königová
Autorka tohoto článku. Zde na mém profilu najdete více informací.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře