Kde jsme se naučili lhát? A proč?

Asi každá žena si trochu poupraví pravdu k obrazu svému. Cena kabelky se adekvátně sníží nebo byla ve fiktivní slevě. Počet hodin strávených úklidem zvýší, aby byla její hodnota vyšší. Muži zase umě zatají odměny, milenku a zapřou i nos mezi očima, je-li to potřeba.

Od dětství slyšíme, lhát se nemá. Kdo lže, ten krade. Při přistižení při lhaní bylo vždy pozdvižení. Jenže říct pravdu bylo nemožné. Kde se to v těch dětech bere? Moje máma vždy říkala: „Hlavně to neříkej tátovi,“ když jsem třeba šla s kamarádkou do kina, koupila sýr, který byl pro tátu drahý, atp.

Já jsem lhala také, tedy spíš zamlčovala. Můj velký podvod se stal v druhé třídě. Doma byl „sec mazec“ nad trojkou. A jestli ještě nějakou dostaneš, tak si nachystej zadek, pár jich schytáš. A co si myslíte? Byla! Hned druhý den. A podpis NUTNÝ!! Co mi zbylo? Představa výprasku byla děsivá. Neumělým písmem jsem tátu podepsala. Jenže časem jsem musela sešit ukázat i doma. Tlustý červený fix se stal mým spoluviníkem a přemaloval trojku na jedničku.

Já lhala rodičům ze strachu. Nebo jsem spíš pravdu upravovala. Jen aby nepřišel křik nebo trest. Bylo to silnější než já. Pro nic za nic jsem nechtěla pozici hodné holčičky ztratit. Stejně byl řev, ale lhaní ten okamžik hrůzy oddálilo. Někdy dokonce, když se pravda neprovalila, vůbec nebyl.

A taky konto důvěry mezi mnou a mámou bylo narušeno. Ač jsem používala její větu „Neříkej to tátovi“, máma naši přísahu vždy porušila. Květnatě popsala mé tajemství a ještě si přidala.

Proč nám naše děti lžou

U dětí do 5 let se mluví o fantazírování. Jejich fantazie je bujná. Mají imaginární kamarády. Vidí strašidla pod postelí. Mluví s věcmi. Ale umí už i lhát. Batole klidně popře, že má mokrou plínku, i když ví, že bude hubováno.

  1. kopírují naše chování
  2. mají strach z trestu či reakce
  3. je narušené konto důvěry
  4. chtějí být zajímavé
  5. snaží se upoutat naši pozornost

Je způsob, jak nevychovat malého lháře? Jak pečovat o konto důvěry? Co dělat, když dítě lže? Na tyto i jiné otázky vám odpoví kniha (Ne)gramotný rodič, nebo podzimní semináře.

Na semináři dostanete spoustu rad a návodů. Prožité AHA momenty můžete probrat rovnou s kouči, nebo prokonzultovat své problémy s výchovou. Doporučujeme kouče osobního rozvoje.

Zdeňka Rumlová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře