Případ z koučinkového křesla – Našla jsem zpátky svoji hodnotu

Souvislosti s tím, co prožíváme v dětství, jak k nám rodiče přistupují, a s tím, co se nám následně děje v našem životě v dospělosti? Bohužel to vše do sebe přesně zapadá.

Často nechápeme, proč v dospělosti zažíváme bolavé pocity ve vztazích, křivdy, nedocenění, odmítnutí, odstrkování, ponižování a různé nespravedlnosti. Ale vše, co se nám děje, je jenom vše to, co v sobě již máme zapsané a opět to prožíváme, akorát místo s otcem třeba s partnerem, s dětmi, s nadřízeným apod. Vymění se nám  Vše máme v sobě nasáté jako „houby“ z dětství, jenom se nám na našem „životním jevišti“ změní „figurky-hráči-lidé“ kolem nás…

Jana

Profil: Jana (42 let), bezdětná, ve vztazích se jí nedaří. Ačkoliv touží mít harmonickou rodinu, partnera a dvě děti, nedaří se jí to. Má strach, že by jim neuměla dát lásku. Žije v rozporu. Před sebou utíká. Má obavu být matkou, aby neublížila svým dětem tak, jak to cítila od svých rodičů.

Zdroje nastavení Jany z její rodiny:

Jana byla od malička silně manipulována otcem, který se choval převážně despoticky. Zažívala jen samé zákazy, příkazy, ponižování a psychické týrání. Otec nikdy nerespektoval její potřeby ani pocity, vždy měl pravdu on. Jelikož on sám měl nesplněný sen z dětství stát se tenistou, plnil si ho skrze Janu. Musela pravidelně chodit na tréninky a denně s otcem tvrdě trénovat, aniž by to byl její oblíbený sport a její talent. Za neúspěchy v tenise byla vždy pokárána a ponížena před ostatními spoluhráči či porovnávána se starším sourozencem. Chvály se dočkala jen za výkony (medaile, výhry se silnými protihráči).

Matka Jany neměla v rodině žádnou hodnotu a byla spíše v roli služky. Ustrašená žena, která trpěla svému muži despotické chování a tiše snášela, jak se choval k Janě. Jany se ale nikdy nezastala, protože se sama bála svého muže, že by přišel křik a ponížení. V rodině vládl jen otec a měl hlavní slovo.

Co se kvůli nastavení z původní rodiny dělo Janě v jejím životě?

Jana přišla jako velmi ustrašená žena s úzkostmi, depresemi a s mnoha bolestmi a křivdami v sobě, s velice nízkým sebevědomím. Neměla se ráda a svou hodnotu jako žena vůbec neznala. Kvůli následkům chování svého otce se od sebe odpojila už v raném dětství a upřednostňovala vždy potřeby druhých, jen pro kousek lásky a přijetí od okolí. Stále se obětovala jen pro druhé a zapadla do role (v jejích očích) dokonalé kamarádky, partnerky, pracovnice, jen aby se druhým zalíbila a měli ji rádi. Neuměla říkat NE, proto se doslova honila jako… a její energie stále klesala. I když toho ve svém životě spoustu dokázala, přesto se cítila jako NIC. Emoce a své potřeby si nedovolila projevit, aby byla stále ta hodná holčička jako v dětství, a všechny pocity dusila v sobě. Její dušička už ale volala o pomoc, proto měla celý život zdravotní problémy (silné a časté bolesti hlavy, zažívací potíže, gynekologické potíže atd.) a poté následovala i vážná nemoc.

Ve vztazích s muži si také nevedla dobře. V jejím životě se stále objevovali manipulativní a despotičtí muži, kteří si jí nevážili, jen ji ponižovali, využívali a psychicky týrali. Byly to doslova kopie jejího otce. Rozchody nesla vždy hodně těžce důsledkem její závislosti a několikrát si chtěla vzít život. Měla v sobě hluboce zakořeněný vzorec „PRO LÁSKU SE MUSÍ BOJOVAT, TRPĚT“, proto byli pro ni tito muži jako magnet, silně ji přitahovali, i když byla ve vztahu vnitřně nešťastná. Z jejích úst zaznělo: “VÍM, ŽE MI NADÁVÁ, PONIŽUJE, PSYCHICKY TÝRÁ, ALE JÁ HO STEJNĚ MILUJI.“ Byla na pokraji zoufalství.

Pracovaly jsme s Janou každý týden, systematicky hlavně na její sebehodnotě, sebelásce a sebevědomí a napojení se zpátky na sebe, aby začala vnímat své potřeby, uměla projevit emoce, naučila se dávat sebe na první místo a zbavila se těchto destruktivních vzorců. Již po třech měsících se začaly dít v životě Jany výrazné změny v jejím sebevnímání, v hodnotě sebe sama.

Postupným uzdravením a přepsáním nových vzorců se radikálně zlepšil její zdravotní stav. Začala se mít ráda, cítila se v lásce, svobodně, šťastně a doslova zářila. Do života jí začali přicházet zralí muži, kteří si jí vážili, protože i ona sama našla svou hodnotu a začala si vážit sama sebe jako ženy. Po necelém roce naší společné práce se jí doslova transformoval život ve všech oblastech. Dovolila si svůj vnitřní talent projevit a našla si práci, která je jejím posláním. Vyřešila si vztah k sobě a vyčistila vztahy ve své rodině s rodiči, se svými sourozenci, s kamarády. Vyřešila si vztah a vnímání mužů a díky tomu potkala i pravého muže, se kterým začali plánovat společný život a rodinu, po níž v hloubi duše toužila.

Jsem vděčná, že jsem mohla paní Janě na její životní cestě pomoci najít zpátky sama sebe a žít svůj život v radosti a v lásce. Ráda pomohu i vám.

Toužíte také pomáhat lidem? Staňte se i vy certifikovaným koučem díky našemu Kurzu koučování v Praze. 120hodinový akreditovaný výcvikový a rekvalifikační kurz MŠMT pro pracovní činnost KOUČ je pro všechny, kteří se chtějí rozvinout do té nejlepší verze sebe sama a stát se tak pro ostatní lidi skutečně hodnotným přínosem.

Andrea Červená
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře