Psycholog, nebo kouč? Koho si vybrat?

Co se vám vybaví, když se řekne „psycholog“? A co vám vytane na mysli, když slyšíte slovo „kouč“? Zkuste se nad tím zamyslet. Možná potřebujete s něčím pomoct a nevíte, koho z nich zvolit. Nebo jste třeba jen někdy přemýšleli o tom, jaký je mezi nimi rozdíl.

Trochu jsem „googlila“ a docela mě překvapilo, co na mě vyskočilo. Zmíním se jen o jedné věci: Podle některých vysvětlení na internetu se kouč zabývá hlavně přítomností a budoucností, neřeší klientovu minulost. Motivuje. Psycholog se naopak hodně ptá na minulost, rozebírá ji a z toho, co se dříve stalo, vyvozuje závěry pro přítomnost. Vyzná se v psychických problémech, má pochopení, pomáhá. Byly uvedeny i další rozdíly, ale tenhle mi připadal zásadní.

Odpovídá to vaší představě? Možná si pod pojmem „kouč“ představíte sportovního trenéra, který burcuje tým k maximálnímu výkonu. Nebo vidíte firemního kouče, jak motivuje manažery, aby rychle dosahovali cílů v jejich kariéře. Prostě nic pro problémy běžného života – na ty je tady právě psycholog. Myslíte si něco podobného?

Proč já si to nemyslím?

Osobně neznám stovky koučů ani stovky psychologů. Ani vám nemůžu nabídnout statistiky, které by můj pohled potvrzovaly. Můžu vám však nabídnout svoji vlastní zkušenost.

Koučink, který jsem zažila já, se rozhodně minulostí zabýval. Kouč hledal příčiny mých problémů. Pokud vám v životě nejde se posunout a potřebujete pomoc, asi vás něco brzdí, jinak byste si pomohli sami. Pokud vás něco brzdí a vy nejste schopni s tím něco dělat, jak se můžete posunout, aniž by se řešila příčina té brzdy? Je to jako s fyzickou nemocí – je lepší řešit příčinu než jenom příznaky. Zažila jsem i roky psychoterapie. Rozhodně nemůžu říct, že by se psycholog minulostí nezabýval. Ale rozdíl byl v tom, že pouze na koučinku jsem se dozvěděla, JAK KONKRÉTNĚ se s minulostí vypořádat, jak opustit staré vzorce myšlení, jak na sobě pracovat, abych se svých problémů zbavila. S psychologem i s koučem jsem mohla řešit cokoliv, určitě to nebylo tak, že na koučinku nebyl prostor pro běžné problémy, které každý řešíme. Nechci generalizovat. Chci však říct, že v dnešní době je spousta psychologických a koučovacích metod a mnohé se prolínají, a tak často nelze definovat, jak přesně pracuje kouč a jak psycholog. Záleží na konkrétním člověku, jaké cesty a metody používá.

Jaký koučink?

Jaký druh koučinku vám tedy můžeme nabídnout my? Životní koučink, koučink pro život. Můžeme vám dát naději. Máme pro vás pochopení. Budeme vám pozorně naslouchat. Nebudeme vás soudit, můžete přijít s čímkoli. Pomůžeme vám zahojit vaše vnitřní zranění, vyrovnat se s minulostí, najít sami sebe a vykročit na cestu ke spokojenému životu.

A ještě malá rada na závěr: Nevěřte všemu, co se píše na internetu. Nevěřte slepě ani článku, který zrovna teď čtete. Přijďte se raději přesvědčit. 🙂

Vyberte si svého kouče proklikem na ZDE >> 🙂

Nebo byste se rádi stali koučem právě vy? Vše vás naučíme. Přihlaste se na koučovací výcvik ještě dnes.

Lucie Königová
Autorka tohoto článku. Zde na mém profilu najdete více informací.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře