Strach ze samoty

Samota je pocit, který reaguje na událost, jež se přihodila. Dítě smutní, když maminka odejde do práce. Čerstvě zamilovaný teskní, že není se svým protějškem. Matka ji pocítí, když dítě vylétá z hnízda. V některých případech může přerůst až v pocit osamocení. Ten je dlouhodobější a člověka dovede až na dno jeho sil. U nás žen je ještě bolestivější, neboť máme v sobě pečování o druhé, starání se o jejich blaho, a po mnoho generací žen ve vašem rodě to nebylo jinak.

Osamělé ženy se cítí nepotřebné, samy, nechtěné nebo nedůležité, na tomto světě úplně zbytečné. To má za následek nejen deprese a psychosomatická onemocnění, ale i propadnutí závislostem na alkoholu nebo potíže s příjmem potravy. A to ať zajídáním osamocení, nebo odmítáním jíst. To se týká všech věkových skupin.

Pocit „Robinsona na opuštěném ostrově“ si jich většina s sebou nese z dětství. Hodně klientek se svěřuje s tímto:

Nikdo si mě nikdy nevšímal.

Nestála jsem jim ani za pohled.

Bratr měl vždy protekci a jemu se věnovali.

Mě měli jen na práci.

Byla jsem jim na obtíž.

Takto „odstrkované“ dívky jsou často silně introvertní, ani ve školním kolektivu tomu není jinak, zase v roli „té vzadu“. Toto nastavení se odráží i do vztahů – buď nemají žádné, nebo jejich partnerský život je, řešeno pocitovým číslem, nulový.

Aby nepříjemný pocit, že jsou samy a k ničemu, zakryly, řeší je vztahy s muži (hlavně nějaký než žádný), kteří jim zrcadlí jejich nastavení: nejsem dost dobrá, nikomu na mě nezáleží. Pořizují si děti a myslí si, že jsou náplastí na jejich bolest. Jenže za pár let dítě vyletí z hnízda a žena se vrací na stejné koleje. A čeká na vysvobození – na vnoučata.

Oproti osamocení je samota jen náhlý pocit. Ale je to i chvíle, kdy se můžete věnovat samy sobě, přečíst si knížku, v klidu zhlédnout film, naučit se naslouchat sama sobě, naplánovat výlet, učit se jazyky, relaxovat, plánovat…

Kontakt s ostatními lidmi je také důležitý. Psychický stav osamělých může vést až k sociální fobii. Sledování seriálů sice zabaví, ale sociální kontakt chybí a nastává ještě větší propad do smutku.

Proto je důležité vyjít z komfortní zóny a začít budovat vztahy. Najít si lidi se stejnými zájmy. Vymanit se z osamělosti je velmi složité. Každý krok může znamenat stažení se zpět do svého světa. Podvědomé programy stále do vašich životů přivádí obdobné lidi. Z vlastní zkušenosti vím, že lze chybné vzorce změnit a tím změnit i život.

Rádi vám pomůžeme tento bolestivý stav duše opravit. Vyzkoušejte 30minutovou konzultaci zdarma s jedním z našich životních koučů.

Zdeňka Rumlová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře