Příběh z koučinkového křesla Kristýna 29 let, dlouhodobé partnerství, dvě malé děti

Když jsem Kristýnu poprvé uviděla, hned mě napadlo, jaká je to krásná žena, která ze sebe vyzařuje spoustu ženské energie a žádný muž vedle ní nemůže zůstat v klidu. Navenek byla plná energie, usměvavá, pracovala tehdy jako kadeřnice a vizážistka. A bylo to na ní vidět, byla opravdu nepřehlédnutelná.

Ale jakmile začala popisovat svůj osobní život, byla všechna ta energie pryč a na povrch se začala vynořovat její hluboká trápení. Žije v několikaletém partnerství s Karlem, mají dva krásné kluky, ale ona se cítí velmi nešťastná. Partner jí vůbec nevěnuje pozornost, nezajímá se o ni, ale ona se přece snaží, aby byl spokojený. Popisovala situaci, kdy partner přijde domů a hned se zdraví s dětmi, a ona je až poslední. Přitom chtěla všechen volný čas trávit s partnerem, pořád za ním běhala, pořád se snažila. Vůbec nechápala, proč on před ní vlastně utíká. A tak zkusila i kartářku, která jí řekla, že jednou bude žít s partnerem a dětmi a bude šťastná, a pořád to tak není. Tak se asi musí rozvést.

Kristýna pochází z rodiny, kde maminka byla učitelka. Všechny doma organizovala, mluvila na ně mile, skoro jako na děti ve školce. Máma se doma mohla ztrhat, aby se všem zavděčila, pořád všem radila, kolem všech lítala. I když řekli, že něco nechtějí, ona jim vnutila svou pomoc, jídlo atd. A Kristýna svou maminku viděla jako zcela obětavou, která to se všemi myslí dobře. Vůbec neměla vlastní koníčky. Nechápala, proč táta často tráví čas mimo domov a není vedle mámy šťastný.

A po několika konzultacích zjistila, že by všechno mohlo být jinak. Pochopila, že maminka jim doma vlastně nikdy nedala svobodu, nedovolila jim vůbec, aby byli sami sebou. Pořád jim říkala, co mají dělat. Jak jí, tak bratrovi a otci. Chovala se k nim jako k dětem. Neměla svoje koníčky a byla na nich závislá. Svou láskou je úplně dusila a nikdo nemohl dělat, co chtěl. Protože když to doma nedělali, maminka hned vyváděla, že ji nemají rádi. Manipulovala s nimi prostřednictvím emocí a oni jí pořád museli dokazovat, že ji rádi mají.

V tu chvíli také pochopila, že ona se chová doma stejně: partnera svou láskou dusí a emoční manipulaci už učí i svoje děti.

A tak jsme spolu začaly zpracovávat vzorce Kristýny, podle kterých se automaticky chovala:

  • Žena se musí pro rodinu obětovat.
  • Žena musí dělat všechno jen pro rodinu.
  • Žena nemůže mít své zájmy.
  • Partner to beze mě nezvládne.
  • Partner nedokáže ocenit, co pro něj žena dělá.
  • Partner nedokáže připustit svou chybu.
  • Když druhý nedělá, co chci já, nemá mě rád.
  • Já vím nejlépe, co je pro druhé nejlepší.
  • Nikdo to neudělá tak dobře jako já.
  • atd.

Postupným odklizením vzorců se z Kristýny stala šťastná žena nejen navenek, ale i uvnitř. Přestala se stále jen obětovávat, začala komunikovat s partnerem, co chce i on, začala si hledat svoje koníčky. Odstranila svou závislost na partnerovi a jeho pozornosti a najednou s ní partner byl rád a ona cítila, že jí dává najevo i svou lásku. Zůstala s tím samým partnerem a je s ním šťastná. Rozšířila své podnikání, které je i jejím velkým koníčkem, a za poslední rok v něm opravdu dosáhla úspěchů, jakých někteří nezvládnou za několik let.

A co si budeme říkat, tohle dokáže žena, když je šťastná!

Příběh z koučinkového křesla pro vás zaznamenala koučka Klára Paulová. Více o ní najdete na: https://lucie-konigova.cz/koucove/klara-paulova/

A více příběhů z koučinkového křesla a inspirace do vašich životů najdete v nové knize zakladatelky Life Academy Lucie Königové: https://lucie-konigova.cz/kniha/kniha-cesta-zpatky-k-sobe/

Klára Paulová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře