5 kroků ke zdravějšímu životnímu stylu pro tělo, mysl i duši 

Mnoho z nás touží po zdravějším životním stylu. Chceme se ve svém těle cítit lépe, zlepšit svou fyzickou kondici, ale často nám v tom mnoho věcí brání a nevíme, jak to změnit.

Například já jsem byla od malička „nucena“ vrcholovým sportem dodržovat zdravou životosprávu a myslela jsem si, že to mám přirozeně v sobě. Zjistila jsem ale, že to nebyly přirozené návyky, které šly zevnitř, ale vnější motivace (zhubnout, vypadat lépe, dostávat pochvaly od okolí, dostávat lásku), která zkrátka dlouhodobě nevydrží. A rozhodně na to měl obrovský vliv i můj vztah k sobě samé a k mému tělu. Zdravý životní styl je udržitelný, když motivace přichází zevnitř, z nás samotných.

S klienty kromě motivace řeším i možné vnitřní bloky a vzorce chování, které nám ve změně mohou bránit. Jako například: „Zdravý životní styl je otročina“, „Je to nesvoboda“, „K pohybu se musím nutit“ atd.

Z mé zkušenosti je zásadní si uvědomit, co chci opravdu JÁ sám/a za sebe. Ne to, co chce okolí nebo dělají ostatní. Potom si nové návyky začít zakomponovávat do života a případně pracovat s tím, co nám brání životní styl změnit (např. „Vždy dám přednost ostatním před sebou“, „Přizpůsobuji se rodině/partnerovi/okolí“ atd.)

Připravila jsem pro vás pět kroků, kterými můžete jít naproti svému zdravějšímu životnímu stylu a cítit se lépe už dnes!

5 kroků ke zdravějšímu životnímu stylu pro tělo, mysl i duši:

  1. krok – REVIZE
    Jako první si udělejte revizi svého životního stylu. Revizi jídla, pohybu, způsobu myšlení, jak odpočívám, jak regeneruji – tělo, mysl –, jak se starám o svou duši TEĎ.
  2. krok – jakou emoci máte spojenou s pojmem „ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL“
    Působí na vás pozitivně, nebo spíše negativně? Často nám ve zdravém přístupu k sobě a životu brání to, že z něj máme pocit nesvobody, biče, že si tím něco odpíráme, a to nám nedovoluje vytvořit si nové, správné a zdravější návyky.
  3. krok – definujte si, co pro vás znamená zdravý/zdravější životní styl
    Co víte, že by vám pomohlo? Co víte, že vám dělá dobře? Co byste rádi ve svém dnu/týdnu změnili?
  4. krok – co vám brání v tom, tyto věci do svého života zakomponovat?
    Co vám brání v tom, nové návyky, činnosti do svého života začlenit? Odsouváte se na druhou kolej? Najde se vždy něco, co je důležitější? Přizpůsobujete se svému okolí?
  5. akční kroky – udělejte si v kalendáři již na tento týden okénka
    Zapište si do svého kalendáře činnosti, které můžete pro svůj zdravější a vědomější životní styl začít dělat. Otestujte si to například v dalších 14 dnech.

Jak můžete se svým novým životním stylem začít?

Chcete začít pravidelně cvičit? Udělejte si okénka na pohyb. Vypište si různé aktivity, které chcete začít dělat, a zařaďte si je do kalendáře.

Potřebujete víc relaxovat? Začněte alespoň 5 minut denně. Jakým způsobem chcete relaxovat.

Chcete začít doma vařit zdravější jídlo? Udělejte si okénko na vaření a přípravu jídla. Plán, co si nakoupit na týden, abyste měli z čeho vařit.

Chodit dříve spát a dříve vstávat? Dejte si dopředu do kalendáře večerku a ranní budíček.

DŮLEŽITÉ

Netvořte si příliš velké cíle, netlačte na sebe. Dejte si za cíl zlatou střední cestu oproti vašemu momentálnímu stavu a ideálu a po dobu 14 dnů se pozorujte. Příjemně přidávejte nebo ubírejte nové činnosti a návyky.

Změna životního stylu je pro nás, abychom se cítili lépe, ne abychom se cítili pod tlakem. A právě ten tlak – až moc velké nároky sami na sebe – nás od toho odrazuje.

Konkrétní tipy a inspirace pro vás

PRO TĚLO:

Tip: Každý týden ve středu a v pátek se se mnou můžete potkat na pravidelných on-line lekcích. Lekce jsou zaměřené na posílení a protažení celého těla i na napojení se na sebe a vypnutí hlavy. Věnujeme se opravdu pouze tělu, dáváme mu 100 % pozornosti a vnímáme, co zrovna potřebuje.

Odkaz na lekce: https://lucie-konigova.cz/online-lekce/

MYSL:

Tip: Zastavte se sami se sebou ráno a večer na 5 minut. Odpovězte si na tři otázky a odpovědi si zapište:

  1. Jaké myšlenky mi nejvíce běhají v hlavě?
  2. Jsou mé myšlenky hezké a podporující, nebo spíše destruktivní?
  3. Co mi pomáhá k zastavení a zklidnění mysli?

Začnete se svou myslí vědomě pracovat.

DUŠE:

Tip: Napojte se alespoň 3krát denně vědomě sami na sebe.

  • u jídla – odložte telefon, zavřete oči a vnímejte jen chuť, jaké chutě vám dělají dobře
  • vůně – najděte si vůni, která vám dělá dobře a uklidňuje vás – během dne si přivoňte
  • sluch – vytvořte si playlist, o kterém víte, že potěší vaši duši

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Přeji vám na vaší cestě za zdravějším životním stylem a přístupem k sobě hodně štěstí a moc ráda vám případně se změnou vašeho životního stylu a odstraněním bloků pomůžu na osobní nebo on-line konzultaci.

Odkaz na můj profil: https://lucie-konigova.cz/koucove/belinda-konigova/

Přemýšlíte nad tím se stát koučem a pomáhat svému okolí? Registrujte se do Kurzu koučování od Life Academy a staňte se i vy certifikovaným koučem.

Belinda Königová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře