Pomoc! Můj business mi nefunguje

Chci být bohatý. Častá myšlenka, když zakládáme svůj business. Jdeme do podnikání plni představ a fantazií, a pak se stane, že nás zaskočí „neúspěch“ nebo pomalý start. Máme pocit, že se nám nedaří, tak jak jsme si to představovali. Klienti nejsou, finanční rezervy se tenčí a propadáme panice, že jsme zvolili špatně.

Příběhy mých klientů z koučinkového křesla mě inspirovaly k sepsání pár bodů, které se u každého podnikatele objevují. Možná i vám pomohou nepropadat panice a vytrvat. Možná vás „nakopnou“. A když ne, přijďte.

1) Nefunguje mi můj business

Nic neděláte. Vím, je to trochu drsné, ale smiřte se s tím. Je to zkušenost z mého koučinkového křesla.

Hledáte zaručený návod a vyčkáváte. Bojíte se udělat jakýkoliv krok, protože možná čekáte na schválení, že je to správný krok. Nikdo vám návod na váš business nedá. Máte pro něj všechno zásadní v sobě. Jenom vy zaručeně víte, co pro něj potřebujete.

Rozdíl mezi těmi úspěšnými a těmi, co se jim nedaří, je ten, že oni na nic nečekají. Poslouchají svůj vnitřní hlas, který je žene. Dělají přesně to, co je napadne. Neohlížejí se, co řeknou druzí. Jdou bez očekávání zaručeného výsledku. A víte co? Výsledek se jim vždycky objeví.

2) Je moc velká konkurence

Není velká konkurence. Zákazníků je dost, peněz je dost.

Není to o konkurenci, ale o nastavení vaší hlavy. Svoje klienty prostě nevidíte.

Proč je ale nevidíte?

Zase je to o vás. Často mi klienti říkají, že konkurence má lepší obal na zboží, hezčí webové stránky, více peněz na reklamu, větší obraty. Ani o tom to není.

Oni jenom točí energii, jsou zapálení a nezastavují se. Někdy pracují do noci, někdy od časného rána. Je to disciplína, kterou vládnou.

I pro vás je tu dostatek klientů. Ptejte se sami sebe, proč neobjednávají zboží od vás? Proč nechtějí vaše služby? Co může mít ten druhý lepšího než vy?

Problém může být v tom, že vaše hlava má pocit, že na podnikání nemáte čas, že se jím nechcete tolik zabývat. Že to, v čem podnikáte, možná není přesně váš obor. Chcete rychle rozjet business, s minimální investicí peněz i energie a chcete rychle vydělávat. Ale všechno chce svůj čas. Chce to zaměřit se, neodbíhat a jednoduše si jít za svým.

3) Jde to moc pomalu

Jste netrpěliví. Uděláte si kurz, koupíte „zaručeně prodejný“ výrobek. Vyvěsíte na internetu e-shop. Uděláte jenom základní kroky a čekáte.

Čekáte, že se to samo rozeběhne. Jednou z hlavních podstat člověka je pohodlnost. Má rád rutinu a jistoty. Lehce uvíznete. Cokoliv, co je navíc, vyžaduje energetický výdaj. Během dne se na vás valí spousty povinností a když pak máte investovat další energii do toho svého podnikání, už vám jí moc nezbývá. Tak odkládáte.

Po čase se k tomu zase vrátíte, něco málo uděláte, převrátíte myšlenku ze strany na stranu a lehce se necháte odradit. Zase odložíte.

Každý business něco stojí. Pokud v něm chcete být úspěšní, dejte ho na první místo. Smiřte se s tím, že jestli neuděláte každý den jeden krok, tak se nepohnete. Za rok budete tam, kde jste. Klienti se mi často vyděsí, když si uvědomí, kolik času promarnili tím, že jenom přemýšleli.

Nepřemýšlejte a jednejte.

Není co ztratit. Píle a úsilí se vám vrátí. Zaručuji vám to!

4) Bojíte se ztráty

Je možné, že jste se spálili. Velká investice, ve kterou jste věřili, byla z minuty na minutu pryč.

Zůstali jste stát jako opaření a teď se bojíte, že se Vám to bude opakovat. Proto se držíte zpátky. Hlídáte si svoje zbylé peníze a těžko je pouštíte.

S každým dalším neúspěchem si o to méně věříte. Propadáte špatným náladám. Co když se mi to stane znovu? Co když přijdu o všechno? Jak můžu uvěřit?

Jsou to jenom finanční vzorce.

Takové přemýšlení vašemu businessu neprospěje. Je potřeba točit i energii peněz. Pokud peníze nebudete pouštět, nebudou se vám vracet.

Pochybnosti a strach nepomohou. To, co pomůže, je vnímat každý svůj pád jako informaci. Je to zdroj pro to, jak vylepšit sebe, svoje podnikání a vyrůst. Dívejte se z celkového pohledu. Nedívejte se v denních měřítkách. Po roce práce se ohlédnete a uvidíte obrovské výsledky. Zaručuji.

5) Nedáváte přidanou hodnotu

Co to vlastně je?

Už takhle jsem do toho ponořený a ještě bych měl víc? Jedna z mnoha otázek mých klientů.

Ano, chce to víc. Chce to přemýšlet o tom, jak to zboží lépe prodat, jak vylepšit službu. Jak mohu pomoci druhému ulehčit běžný den, jak jej přimět, aby to chtěli ode mě? Co ještě mohu přidat?

Je to radost ve vás, která je přidanou hodnotou vašeho podnikání. Je to inovace. Zkoumání businessu i z jiného pohledu než z toho, na který jste zvyklí.

Sledujte trendy, inspirujte se u druhých a zkoušejte. To je přidaná hodnota.

6) Jste na to sami

Cítíte se na všechno sami. Když vám dojde motor, nemáte se o koho opřít. Mnohdy klienti hledají podporu u svých blízkých a přátel, ale často se setkají s tím, že je spíše odradí, než podpoří.

Obklopte se lidmi stejného ražení. Buďte s nimi v kontaktu. Mohou vám napumpovat krev do žil ve chvíli, kdy se budete cítit na dně. Přinesou vám inspiraci a nový vítr do plachet.

Sami vyhledávejte nová místa. Nezavírejte se doma. Objevujte, poznávejte a nebojte se seznamovat. Často se inspirace objeví na místech, kde byste ji nečekali. Buďte otevřeni možnostem.

7) Vnímejte svoje úspěchy

Nezapomeňte vidět svoje dosud dosažené úspěchy.

I to, že jste podnikání vůbec rozjeli, vnímejte jako veliký úspěch. Mnoho lidí zůstane jenom u fantazie.

Oceňte se, že jste nepropadli strachu a pochybnostem.

Prožijte si každý malý posun. Oslavte jej. Triumfy vám pomohou v časech, kdy budete mít pocit, že se neposouváte.

Mluvte o nich s přáteli. Sdílená radost je dvojnásobná radost. Budete-li mluvit o úspěchu, dodá vám to správné impulzy k těm dalším.

Teď rozviňte plachty a vyplujte na moře. Není na co čekat.

Chcete se posunout ještě dál? Staňte se i vy osobním koučem díky našemu Kurzu koučování v Praze. Rekvalifikační kurz koučinku je pro všechny, kteří se chtějí rozvinout do té nejlepší verze sebe sama a stát se tak pro ostatní lidi skutečně hodnotným přínosem.

Lucie Königová
Autorka tohoto článku. Zde na mém profilu najdete více informací.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře